Türkiye 'de çimento sanayi ve ( Elazığ ilinde Altınova Çimento Fabrikası örneği)
A sample from Elazığ: Altinova Cement Factory
- Tez No: 354922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Çimento, marn, Cem çimento, Portland Çimento, Stokhol, Farin, Klinker, Cem çimentosu, Konkasör
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çimento üretim ve kullanım teknolojileri, sürekli gelişen ve günümüzde değişik ihtiyaçları karşılayan çeşitli cinslerde çimentonun üretildiği önemli bir endüstri dalıdır. Türkiye ve Elazığ ilinde çimento sektörünün durumu, Elazığ ili Altınova çimento fabrikasının kuruluşu, fiziki yapısı, hammadde temini, enerji ve su tüketimleri, personel durumu, ulaşım, üretim, pazarlama durumları incelenmiştir. Elazığ ve çevresinin çimento ihtiyacını karşılamak amacıyla 12 Nisan 1954 tarihinde Elazığ Altınova Çimento Sanayi Ticaret A.Ş kurulmuştur.1959 tarihinde faaliyete geçmiştir. Şirketin, 12 Haziran 1996 tarihinde OYAK-GAMA gurubu tarafından Özelleştirme Kurulu'ndan satın alınmıştır. Fabrikayı şu an İtalya'ya ait bir firma işletmektedir. Bölgesinde en fazla üretim yapan fabrikalar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The technologies of cement production and usage have been developing permanently in these days. This industry corresponds many various needs. In this study, the conditions of cement sector in Turkey and Elazığ, the foundation of Elazığ Altınova Cement Factory, its physical construction, raw material assurance, consumption of energy and water, strength of the establishment, transportation, production and marketing conditions have been examined. To correspond the needs of Elazığ and its? surroundings Elazıg Altınova Cement Factory was founded in 12 April 1954. It went into operetin in 1959. This company was bought from Privatization Committe by OYAK ? GAMA council in 12 June 1996. This factory is being operated by an Italian firm and it is among the factories which are producing most.