Ortaokul öğrencilerinin eğitim teknolojisi standartlarına ilişkin yeterliklerinin incelenmesi
Investigation of secondary school students competencies regarding educational technology standards
- Tez No: 354937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Entegrasyonu, Bilgi Okuryazarlığı, Teknoloji Standartları, Ölçek Geliştirme, Technology Integration, Information Literacy, Technology Standards for Students, Scale Develeopment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Teknolojinin bilgiyi yaratma ve var olan bilgiyi işleme süreçleri üzerindeki rolü her geçen gün artmaktadır. İçinde bulunduğumuz dijital çağdaki teknolojik gelişmelerin, insanların düşünme tarzlarını, davranışlarını, iletişim ve yaşam biçimlerini de değiştirdiği görülmektedir. Öğrencilerin teknolojiyi kullanmalarının öneminden yola çıkan bu çalışmanın amacı, Türkiye?deki ortaokul 4. sınıf öğrencilerinin bilişim teknolojileri yetkinliklerini belirlemek ve değerlendirmek için kullanılabilecek bir teknoloji standartları ölçeği geliştirmektir. Alanyazın taraması ve uzman paneli yardımıyla hazırlanan ölçek formu, ortaokul 4. sınıfta öğrenim gören 620 öğrenciye uygulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) için kullanılan bu örneklem grubunu Türkiye'nin yedi farklı bölgesinden öğrenciler oluşturmuştur. AFA?dan önce 70 maddeden oluşan madde havuzu, analiz sonrasında 4. sınıf öğrencilerine yönelik eğitim teknolojisi standartlarını içeren dört faktör ve 21 madde altında toplanmıştır. Bu faktörler (1) teknoloji okuryazarlığı, (2) yaratıcılık, (3) dijital vatandaşlık ve katılım, (4) yenilikçiliktir. Ölçeğin genelinde Cronbach?s Alpha katsayısı .886 iken ölçme aracını oluşturan faktörler için .57 ve .87 arasında değişmektedir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ortaya konan faktör yapısını doğrulamak amacıyla 182 yeni katılımcı ile doğrulayıcı faktör analizi (DFA) gerçekleştirilmiştir. Modifikasyon indeksleri yardımıyla ideal değerlere ulaşan dört faktörlü yapı, öğrenciler için teknoloji standartları ölçeğinin güvenilir ve geçerli olduğunu, ileride yapılacak çalışmalarda kullanılabilirliğini göstermektedir. Ortaokul 4. sınıf öğrencilerinin teknoloji yeterliklerini belirlemek için geliştirilen ölçek, Türkiye genelini temsil eden 26 şehirde 1960 öğrenci tarafından yanıtlanmıştır. Bulgular, öğrencilerin teknoloji standartlarını büyük ölçüde karşıladıkları görüşünde olduklarını göstermektedir. En yeterli görülen alt boyut teknoloji okuryazarlığı ve yenilikçilik olurken, daha az yeterli görülen alt boyut ise yaratıcılık olmuştur. Dijital vatandaşlık ve katılım boyutu ise öğrencilerin kendilerini yeterli bulmakla birlikte en az yeterli olduklarını belirttikleri alt boyuttur. Çalışmaya ait bir diğer bulgu ise öğrencilerin puanlarının cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemesidir. Anneleri ve babaları çalışan öğrenciler ölçek genelinden daha yüksek puan almışlardır. Öğrencilerin teknoloji standartları ölçeğinden aldıkları puanların, annelerinin ve babalarının eğitim ve çalışma durumlarından, bilgisayar, internet bağlantısı ve diğer teknolojik araçlara sahip olma durumlarından olumlu olarak etkilendiği görülmektedir. Bilgi toplumu ve çağdaş iş yaşamının gerektirdiği becerilere sahip olmadan başarılı olunamayacağından, çalışmada erken yaşlardan itibaren bireylerin bilgi ve iletişim teknolojileri becerileri ile donatılmasının önemi vurgulanmıştır. Elde edilen sonuçların Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, üniversiteler ve öğretmenler için yararlı olacağı, ilgili kişi ve kuruluşlar için bir rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology has a deep influence on the knowledge creation and transformation processes. The digital era which shelters unique technological advances has transformed human thinking styles, behaviors, communication manners, working habits and life styles. The purpose of the current study was to develop Students? Technology Standards Scale (STSS) which could be used to identify and assess 8th graders? competencies regarding educational technology standards. A review of the relevant literature in Turkey revealed a lack of robust scale development studies which intended to identify 8th grade students competencies about educational technology standards. The first form of the scale was administered to 620 8th grade students. The sample was randomly selected from seven different regions in Turkey, which was used for an Exploratory Factor Analysis (EFA). Before the EFA, the scale included 70 items. After the analysis, the scale included 21 items under four factors. The factors were technology literacy, creativity, digital citizenship and participation, and innovation. The Cronbach?s alpha coefficient for the whole scale was .886, whereas the coefficients for individual factors ranged between .57 through .87. A confirmatory factor analysis (CFA) was conducted with 182 new participants to confirm the factor structure. The fit values of the CFA were acceptable after conducting a few modification indices. The findings met the current reliability and validity criteria, so it can be used in further studies. After the development of the scale, it was administered to1960 8th graders in 26 cities to represent the Turkish 8th graders better. Findings revealed that students thought they met the technology standards sufficiently. They considered themselves more proficient in technology literacy, innovation and creativity than digital citizenship and participation. Moreover, there was not a significant difference between males and females in terms of the scale factors. It was observed that students with working parents had higher scores on the scale. Furthermore, the test scores were positively affected by parents? education levels, having a computer, internet access and other technological devices at home. Through the discussion of the current findings, it is emphasized that equipping students with ICT skills from the early years of childhood is crucial, since it is not possible to succeed without having relevant ICT skills to comply with the requirements of the modern working life. The results of the study provide important insights primarily for the National Ministry of Education, The Council of Higher Education, universities and teachers since they have the potential to guide the stakeholders of the ICT integration process in educational institutions.