Mistik ışık sembolizmi ve ilgili sanatsal üretimler
Mystical symbolism of light and related artistic productions
- Tez No: 354945
- Danışmanlar: DOÇ. HAKAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mistisizm, Işık, Sembol, Sembolizm, Resim, Sanat, Mysticism, Light, Symbol, Symbolism, Painting, Art
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, batı ve Türk resminde ışığın mistik açıdan sembolik öğelerle var olup olmadığının ortaya konmasıdır. Çalışmada nitel yöntemlerden literatür taraması yöntemi uygulanmış olup Rönesans ve sonrası dönemde batı resminde mistik ışık sembolizm etkilerinin varlığının yakalanabildiği gösterilmiştir. Sanatsal üretimlerde sembolizm zaman içinde görsel sanatlara yansımış ve sanatçılar tarafından da bir ifade aracı olarak kullanılmıştır. Sembolizm ise mistik denilen metafizik durumlarla bu ifadeye zenginlik kazandırmıştır. Mistisizm denilince ise ışığın mistik olarak kullanımı göze çarpmaktadır. Günümüzde Türk sanatına bakıldığında ise mistik bakışın izlerine rastlanmaktadır. Işığa mistik odaklı bakışın yanı sıra dini sembolizm açısından bakıldığında batı resminde ışığa bir yücelik atfedildiği, başka düşünce yapılarında ve inanç sistemlerinde ışığın gizemli denilen bir manevi değer taşıdığı, Türk ve İslam sanatında ise ışığın sembollerle anlatıldığı bir sembolik kutsallık görülmektedir. Bu nedenle sınırları çok net olmamakla birlikte mistik ışık sembolizmi niteliği taşıyan batılı ve Türk sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. Sanatçı ve çalışmalarının daha rahat okunabilmesi için sembolizm, dini sembolizm, dinsel içerikli ışık sembolizmi, mistisizm gibi anlatımlar açıklanmıştır. Çalışmada üretilen eserler ise katalog olarak ele alınarak çalışmada bu eserlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to reveal whether the light exists in western and Turkish painting with symbolic components in a mystical point of view. The study which applied literature review, one of qualitative methods, showed that the influences of mystical symbolism of light can be seen in Renaissance and Post-Renaissance periods. In artistic production, symbolism was reflected on visual arts in time, and it was used a means of articulation by artists. Symbolism enriched this articulation through metaphysical situations defined as mystical. The first thing that mysticism is associated with is the use of light mystically. When one has a look at Turkish painting, the traces of mystical perspective can be noted. Apart from the mystical view of light, it can be seen from a religiously symbolic point of view that light was glorified in western paintings and it had a spiritual and mysterious value in other systems of thought and belief. Also, a symbolic holiness through which light is defined with symbols can be observed in Turkish and Islamic art. Therefore, the study focuses on the works of western and Turkish artists which have the quality of mystical symbolism of light though not with certain boundaries. In order to read about the artists and their works with ease, such concepts as symbolism, religious symbolism and religious symbolism of light and mysticism have been explained. The works produced during the study are included in the study with an additional catalogue.