Kamu kurumu çalışanlarının işe ilişkin değerleri ile iş tatmin düzeyi ilişkisi: Bartın ilinde bir inceleme
The relationship between values of employees working for public institutions with the level of job satisfaction: A research in Bartın province
  1. Tez No: 354946
  2. Yazar: FAZİLET GÜLATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Değerleri, Kalite, Yenilikçilik, İşbirliği, Kararlara Katılım, İş Tatmini, Business values, Quality, Innovation, Cooperation, Participation to Decisions, Job satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada kamu kurumu çalışanlarının kalite, yenilikçilik, işbirliği ve kararlara katılım gibi kavramlara atfettikleri değerlerin, çalışanların iş tatmini ile ilişkisi incelenmiştir. Kavramsal olarak, çalışanların sözü edilen kavramlara ilişkin atfettikleri değerler“işe ilişkin değer”olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda Bartın ilinde faaliyet gösteren üniversite, belediye, valilik ve devlet hastanesi çalışanlarının görüşleri anket aracılığı ile toplanmıştır. Toplam 761 çalışandan elde edilen veriler araştırma soruları ve hipotezleri çerçevesinde analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların % 60,7'si erkek çalışan, kalan % 39,3'ü ise kadın çalışanlardan oluşmaktadır. Elde edilen veriler hem tanımlayıcı hem de genelleyici istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizlerin sonuçları göstermektedir ki kamu kurumu çalışanlarının iş değerleri (kalite, yenilikçilik, iş birliği ve kararlara katılım) ile işlerinden elde ettikleri tatmin düzeyi ilişkilidir. Korelasyon analizlerine göre, iş tatmini ile kalite ve yenilikçilik arasında ortanın üstünde bir ilişki görülürken; işbirliği ve kararlara katılımın iş tatminine ilişkisi orta düzeyde bir ilişki olarak tanımlanabilir. İş değerleri ile iş tatmini ilişkisi demografik özelliklere göre farklılıklar göstermektedir. Sonuç olarak, çalışanların işe ilişkin değerleri ile değişik örgütsel çıktılar arasında olası ilişkiler diğer araştırmacılar tarafından incelenmelidir. Ayrıca, benzer çalışmalar farklı örgütsel ortamlarda, farklı çalışan kesimleri bağlamında ele alınmalıdır. Örgüt yöneticileri bu çalışmadan elde edilen bulgular aracılığı ile işe yerleştirme faaliyetlerinde daha titiz kararlar alabilirler.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between the values attributed to such terms as quality, innovation, cooperation and participation in the decisions by the public institutions' employees with job satisfaction. Conceptually, the values attributed by the employees to aforementioned terms are defined as“job-related values”. In this context, the opinions of the people working at the university, municipality, governorship and state hospital in Bartın were collected using a questionnaire. The data obtained from 761 employees were analyzed within the framework of research questions and hypotheses. 60,7 % of the participants were male and 39,3 % of the participants were female. The data obtained were analyzed via both descriptive statistical methods and generalizing statistical methods. The statistical analyses carried out show that there is a relationship between business values (quality, innovation, cooperation and participation in the decisions) of public institution employees and their level of job satisfaction. According to correlation analyses, there is a relationship over average between job satisfaction and quality and innovation while there is an average level of relationship between job satisfaction and cooperation and participation to decisions. The relationship between business values and job satisfaction changed according to demographic properties. As a result, possible relationships between business values of the employees and various organizational outputs should be studied. Besides, similar studies should be carried out in different organizational environments and within the context of different employee groups. Using the findings of this study, managers can take more precise decisions about work placement.