A Study to improve image quality of aluminium radiographs
Özel aliminyum alaşımları radyografisinde görüntü kalitesini geliştirmek için bir çalışma
  1. Tez No: 35498
  2. Yazar: KORAY YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aluminium Radiography, Compton Scattering, Scattering Ratio, Filtering, Mid-filtration
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz ÖZEL ALİMİNYUM ALAŞIMLARI RADYOGRAFİSİNDE GÖRÜNTÜ KALİTESİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN BÎR ÇALIŞMA YAŞAR, Koray Yüksek lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara Temmuz 1994, 85 sayfa Bu tezde aliminyum alaşımlarında Compton etkisinden doğan saçılmanın azaltılması için yollar araştırılmıştır. Test parçası ile film arasmda demir, bakır, gümüş ve kurşun filtreler konularak saçılan ışınımın filtrelenmesi incelenmiştir. Deneylerde test parçası kalınlığı sabit tutulmuş ve kullanılan X-ışın enerjisi İSO kV üe sınırlandırılmıştır. Enerji ve filtre kalınlığının; saçılma oranı, özgül kontrast, pozlama süresi ve görüntü kalite numarası üzerindeki etkilerini gösteren eğriler deneysel verilere dayanılarak çizilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Aliminyum Radiografisi,Compton Saçılması, Saçılma oram, Filtre, Ara-filtreleri Bilim Dalı Sayısal Kodu: 604.02.06 rv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY TO IMPROVE IMAGE QUALITY OF SPECIAL ALUMNRMM ALLOY RADIOGRAPHS YAŞAR, Koray M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara Jury 1994, 85 pages In this thesis the ways to reduce Compton scattering in aluminium İs studied. The scattered X-ray radiation between the test piece and the film is filtrated using Iron, Copper, Söver and Lead filters. For the tests the thickness of the test piece is kept constant and X-ray energy level is restricted to a maximum value of 150 kV. The experimental data is presented by plotting curves of X-ray energy and filter thickness versus scattering ratio, specific contrast, exposure time, and image quality number.