A Comparison of process specifications using the languages SDL and erpal
SDL ve erpal dillerini kullanarak yapılan süreç belirtmelerinin karşılaştırılması
- Tez No: 35520
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biçimsel Tanımlama Teknikleri, Cebirsel Diller, SDL, ERPAL, Formal Description Techniques, Algebraic Languages, SDL, ERPAL
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz SDL VE ERPAL DİLLERİNİ KULLANARAK YAPILAN SÜREÇ BELİRTMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ali SEZGİN Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal İNAN Eylül, 1994, 145 sayfa. Veri haberleşmesindeki artan karmaşıklık ile biçimsel betimleme tekniklerine olan ihtiyaç her zamankinden daha önemli bir duruma geldi. Bu yüzden, günümüzün en önemli araştırma konularından biri, etkili bir biçimsel betimleme tekniği bulmaktır. Bu tezde, yeni bir biçimsel betimleme tekniği dili olan ERPAL'in spesi- fikasyon gücü ve esnekliği, bazi spesifikasyonları ERPAL'de yazmak suretiyle gösterilmiştir. ERPAL'e özel olan, olay denetlemenin kullanımını göstermek için Milner'ın zamanlama problemi anlatıldı. Protokol spesifikasyonunun inceliklerini göstermek için, en basit protokollerden biri olan zebani oyunu örnek olarak verilmiştir. Daha karmaşık bir örnek olarak, OSI'nin basit bir sürümü olan Inres düşünülmüştür. Son olarak, LOTOS, CSP, Estelle, SDL gibi çok kullanılan dillerin önünde hala büyük bir engel olan hareketli ağların spesifikasyonu, ERPAL'in bu işte nasıl kullanıldığını göstermek için verilmiştir. Cebirsel bir dil olan ERPAL ile genişletilmiş sonlu durum makinasmı temsil eden SDL arasındaki farkları ve benzerlikleri göstermek için, bazı spesifikasyonlar aynı zamanda SDL ile de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF PROCESS SPECIFICATIONS USING THE LANGUAGES SDL AND ERPAL Ali SEZGİN M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal İNAN September, 1994, 145 pages. With the ever increasing complexity of data communications, the need for a formal description technique for specifying protocols has become more important than ever. Thus, one of the hot research topics of today consists of finding an efficient formal description technique. In this thesis, the specification power and flexibility of a new FDT language ERPAL is illustrated by implementing some specifications in ERPAL. Milner's scheduler problem is given to demonstrate the use of event con trolling, specific to ERPAL. The daemon game, one of the simplest protocols, is an example, which gives some insight to protocol specification using ERPAL. A more complex example is considered to be Inres, which is a simple version of OSI protocol. Finally, the specification of a mobile system is given to demonstrate how ERPAL can be used to specify mobile networks which are still considered to be a great obstacle for the commonly used languages like LOTOS, SDL, CSP, Estelle. Some of the specifications are also given in SDL to demonstrate the differ ences and the similarities between ERPAL which is an algebraic language, and SDL which represents an extended finite state machine.