Adaptation of built-in furniture in traditional houses to modern life: A case study on Beypazari
Geleneksel konutlardaki sabit mobilyaların modern yaşama uyarlanması: Beypazarı üzerine örnek bir çalışma
  1. Tez No: 355287
  2. Yazar: İPEK ULAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Beypazarı, Geleneksel Evler, Sabit Mobilyalar, Modern Yaşama Uyarlanma, Beypazarı, Traditional Houses, Built-in Furniture, Adaptation to Modern Life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Yıllar boyunca, geleneksel evlerin yaşam alanlarında bulunan“sedir”,“dolap”ve“gusülhane”gibi özgün sabit mobilyalar, ev sakinlerinin günlük yaşam gereksinimlerini karşılamak için önemli elemanlar olmuşlardır. Ancak, toplumların zaman içinde süregelen ve bu toplumların en küçük birimini oluşturan aileleri de doğrudan etkileyen yaşam biçimindeki değişimler ile birlikte, geleneksel konutlardaki bu özgün elemanların kullanımı ve işlevselliği gerçek anlamlarını yitirmeye başlamışlardır. Bu bağlamda, bu tez“sedir”,“dolap”ve“gusülhane”lerin kullanımlarının zamanla uğradığı değişimleri Beypazarı üzerine yapılan örnek bir çalışma ile incelemektedir. Geleneksel Beypazarı evleri hem özgün elemanlarını hala önemli bir seviyeye kadar barındırmalarından dolayı hem de bu özgün elemanların kullanımları açısından uğradıkları değişimlerin açıkça gözlemlenebilmeleri bakımından bu çalışmada incelenmek için uygun bulunmuşlardır. Yapılan incelemeler süresince ulaşılan çıkarımların ışığında, bu çalışma, günümüz koşullarında işlevselliklerinin gittikçe azalmasından dolayı ortadan kaldırılmaya ve göz ardı edilmeye yüz tutmuş özgün elemanların modern yaşamın gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde uyarlanabilmesi için bazı çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın kendini daha açık bir şekilde ifade edebilmesi ve ana amacını destekleyebilmesi için ise geleneksel Beypazarı evlerinde yer alan“sedir”,“dolap”ve“gusülhane”elemanlarının günümüz koşullarında verimli bir şekilde kullanılabilmesi için birtakım öneriler öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
For years, authentic built-in furniture such as“sedir”,“dolap”and“gusülhane”in the living spaces of the traditional houses have been important elements for the inhabitants to meet the requirements of everyday life basing on the habits of the old periods. However, with the changing lifestyles of the societies throughout years which directly affect the lifestyles of their smallest units, the families, the usage and functionality of these authentic elements in the traditional dwellings have started to lose their real meanings. In this manner, this study examines the alterations that the usages of“sedir”,“dolap”and“gusülhane”have gone through and the traditional houses in Beypazarı are analyzed for this study as Beypazarı houses still contain these authentic elements to an extent and the alterations of these elements can be clearly observed in the dwellings. In the light of the inferences made during the analyses, this study aims to find some solutions so that these authentic elements which tend to be disappearing and ignored because of their decreasing functionalities in today's conditions can be adapted to the requirements of modern life. For this study to express itself clearly and to support its main objective, some proposals are put forward for“sedir”,“dolap”and“gusülhane”in the traditional Beypazarı houses to be used in an effective way today.