Development of an online support tool for biodiversity training of forest engineers in Turkey
Türkiye'deki orman mühendislerinin biyoçeşitlilik eğitimi için çevirim içi destek aracının geliştirilmesi
  1. Tez No: 355296
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞEVKİ ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YAŞAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: tasarım ve geliştirme araştırma yöntemi, talepten doğan öğrenme modeli, biyoçeşitlilik eğitimi, Design and development research, demand driven learning model, biodiversity training
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Biyoçeşitlilik sürdürülebilir ormancılık çalışmalarının en önemli unsurlarındandır. Ancak Türkiye'de ormancıların eğitim ve profesyonel gelişim programlarında yeterli bir şekilde yer almamaktadır. Her ne kadar biyoçeşitlilik eğitimini ormancılık ile bütünleştirme çalışmaları yapıldıysa da, bunlar istenilen seviyede olamamıştır. Orman mühendisliği eğitiminde biyoçeşitlilik konusunda büyük bir boşluk vardır. Bu çalışma biyoçeşitlilik eğitimini daha düşük zaman ve maaliyet ile yaygınlaştırılması için geliştirilecek çevrimiçi destek aracı ile bu boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın asıl amacı geliştirilecek web tabanlı aracın, Türkiye'deki ormancıların biyoçeşitlilik eğitiminin yaygınlaştırılması için geçerli bir çözüm olabilme potansiyelini araştırmaktır. Bu araştırma, biyoçeşitlilik eğitimi için çevrimiçi destek aracının tasarımını, geliştirilmesini ve değerlendirmesini kapsayan tasarım ve geliştirme araştırma yöntemi kullanılmıştır. Denekler amaca yönelik örneklem tekniği ile orman genel müdürlüğü bünyesinde çalışan orman mühendisleri arasından seçilmiştir. Geliştirilen web tabanlı aracın kalitesi talepten doğan öğrenme modeli teorik yapıya dayandırılarak sağlanmıştır. Anket soruları, görüşme oturumları ve sistem kayıtlarına bakıldığında, katılımcıların çalışma kapsamında tasarlanan ve geliştirilen araç hakkında olumlu görüşleri olduğu görüldü. Bunun yanı sıra, katılımcılar bu eğitim programı ile profesyonel hayatlarında kullanacakları yeni bilgiler kazandıklarını belirttiler. Katılımcıların araştırmanın teorik çerçevesinin tüm karakteristiklerine karşı tutumları olumlu bulundu. Ayrıca araştırmanın sonuçları, katılımcıların eğitim aracını uygun bulduklarını ve çevrimiçi eğitim programlarına karşı tutumlarının değiştiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Biodiversity is one of the most important elements of the sustainable forestry practices. However, in Turkey biodiversity is not properly included in the forestry training curriculum and in professional training. There is a gap in the education of forest engineering about biodiversity. This study aims to fill this gap by developing an online support tool targeting dissemination of the biodiversity training with lower cost and time. The primary aim of this study is to explore the potential of web based tool as a viable solution to dissemination of the biodiversity training to forest engineers in Turkey. This research based on design and development research methodology involving a systematic study of designing, developing and evaluating online support tool for biodiversity training. Subjects of this study were selected from forest engineers that work within General Directory of Forestry. Purposive sampling method was conducted. Quality of web based learning was ensured by relying the development to Demand-Driven Learning Model as a theoretical framework. The results of the survey questions, interview sessions and system logs revealed that the perceptions of the participants towards the designed and developed tool were mostly positive. In addition, learners reported that they gain novel knowledge from training program, which they will reflect to their professional life, and find the training tool convenient. Moreover, their attitudes towards the all characteristics of theoretical framework were mostly positive. Findings also indicated that perceptions of the participants towards online training programs have changed as well.