The effect of a professional development program on physics teachers' knowledge and their students' achievement in modern physics unit
Bir profesyonel gelişim programının fizik öğretmenlerinin modern fizik ünitesindeki bilgilerine ve öğrencilerinin başarısına etkisi
  1. Tez No: 355297
  2. Yazar: NURİ BALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ, YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik eğitimi, profesyonel geliĢim, hizmet içi eğitim, modern fizik, öğretmen bilgisi, Physics education, professional development, in-service training, modern physics, teacher knowledge
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin profesyonel gelişimine yönelik“öğretmenin, öğretmene öğretmesi”(ÖÖÖ) isimli, birbirine yakın okulların öğretmenlerinin haftada bir toplandığı, bir sonraki hafta öğrencilerine sunacakları konuyu birbirlerine anlattığı, tartıştığı ve öğretme deneyimlerini paylaştıkları yeni bir hizmet içi eğitim kurs modeli sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ÖÖÖ profesyonel gelişim kursunun öğretmenlerin bilgilerine ve onuncu sınıf öğrencilerinin Modern Fizik Ünitesindeki (MFÜ) başarılarına etkisini araştırmaktır. Bu çalışma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, altı öğretmen ve 306 öğrencinin katılımı ile Ankara'nın Yenimahalle, Altındağ ve Mamak ilçelerindeki Anadolu liselerinde yürütüldü. Başlangıçta, iki haftalık bir adaptasyon buluşması yürütülerek, ÖÖÖ profesyonel gelişim kursunun pilot uygulaması yapıldı. Daha sonra, katılımcı öğretmenler MFÜ'sini birer sınıfta anlattılar (önce anlatma) ve başarı testi bu sınıflarda ön-test ve son-test olarak uygulandı. İki ay sonra, katılımcı öğretmenlerden dördü (uygulama grubu) MFÜ'sini başka bir sınıflarında ÖÖÖ profesyonel gelişim kursuna katıldıktan sonra (sonra anlatma), kalan iki öğretmen ise (plasebo grup) aynı üniteyi başka bir sınıflarında ÖÖÖ profesyonel gelişim kursuna katılmadan her zamanki gibi anlattılar. Plasebo grubu oluşturmanın amacı, önce anlatmanın, sonra anlatma üzerindeki muhtemel etkilerini ortaya çıkartmaktır. Sonraki anlatmadan sonra öğrencilere aynı başarı testi, öğretmenlere ise farklı bir başarı testi, ön-test ve son-test olarak uygulandı. Diğer taraftan, öğretmenlerin önce ve sonra anlatımları sırasında toplam 12 sınıfta gözlem yapıldı ve dersler videoya çekildi. Ek olarak, ÖÖÖ kursları da gözlemlendi ve katılımcı öğretmenler tarafından değerlendirildi. Sınıf gözlemleri ve video kayıtları ile elde edilen nitel veriler için doküman analiz yöntemleri kullanıldı. Plasebo grubu için yapılan bu analizler, öğretmenlerin dersi önce anlatmalarının sonra anlatmaları üzerinde bir etkisinin olmadığını gösterdi. Uygulama grubu için yapılan bu analizler, ÖÖÖ profesyonel gelişim kursunun, öğretmenlerin sonraki anlatımları üzerinde pozitif bir etkisinin olduğunu gösterdi. Önceki anlatımları ile karşılaştırıldığında, uygulama grubu öğretmenlerinin sonraki anlatımları esnasında konu alan bilgilerinde ve pedagojik alan bilgilerinde artış gözlemlendi, fakat pedagojik bilgilerinde bir değişim gözlemlenmedi. Onuncu sınıf öğrencilerine uygulanan MFÜ başarı testinden elde edilen nicel veriler ANCOVA ile analiz edildi. Plasebo grubunun ANCOVA sonuçları, dersi önce anlatmanın bir etkisinin olmadığını gösterdi. Uygulama grubunun ANCOVA sonuçları, ÖÖÖ profesyonel gelişim kursunun öğrencilerinin başarısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu gösterdi. Öğretmenlere uygulanan farklı başarı testi, plasebo grubu öğretmenlerinin ön-test ve son-test ortalamalarının hemen hemen aynı olduğunu, uygulama grubu öğretmenlerinin son-test ortalamalarının ön-test ortalamalarından daha fazla olduğunu gösterdi. Ek olarak, kurs değerlendirme formu sonuçları, katılımcı öğretmenlerin ÖÖÖ profesyonel gelişim kursuna karşı olumlu tutum içinde olduklarını gösterdi. ÖÖÖ kursunun başarılı bir şekilde uygulanması ve pozitif etkileri, etkili profesyonel gelişim karakteristiklerine sahip programların öğretmenlerin bilgisini geliştirebileceğini ve öğrencilerinin başarısına pozitif etki yapabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study offers an in-service training course model for teacher professional development titled“teachers teaching teachers”(TTT), where teachers from nearby schools congregate once a week, share their instructional practices, narrate and discuss the subjects that they will present to their students in the following week. The aim of the study was to investigate the effect of the TTT course on physics teachers' knowledge and their students' achievements in high school Modern Physics Unit (MPU). The study was conducted in the second semester of the 2012-2013 academic year with six high school teachers and 306 students from Anatolian high schools located in Yenimahalle, Altindağ, and Mamak districts of Ankara. Initially, the TTT course was pilot studied by conducting a two-week adaptation meeting. Then, the participant teachers taught (pre-teaching) the tenth grade MPU to one of their classes, and the achievement test was applied to all these classes as pre- and post-tests. Two months later, four (treatment group) of these six teachers taught the MPU to one of their other classes after participating to the TTT course (post-teaching), and the remaining two teachers (placebo group) also taught the same unit to one of their other classes as usual without participating to TTT course. The aim of constructing the placebo group was to eliminate any possible effect of pre-teaching on post-teaching. After post-teaching, the same achievement test was applied to students and a separate achievement test was applied to teachers as pre- and post-test. On the other hand, 12 classes in total were observed and lessons were video recorded in due course of both pre- and post-teachings. Additionally, the TTT courses were also observed and were evaluated by the participant teachers. Document analysis was conducted for the qualitative data that was obtained through class observations including video recordings. For the placebo group, these analyses showed that there was no effect of pre-teaching on the post-teaching of the teachers. For the treatment group, these analyses showed that the TTT had a positive effect on the post-teaching of the teachers. When compared to pre-teaching, an increment was observed in the treatment group teachers' subject matter knowledge and pedagogical content knowledge, however, no change was observed in teachers' pedagogical knowledge during post-teaching. ANCOVA was used to analyse the quantitative data, which was collected from the MPU achievement test that was applied to the tenth grade students. The results of ANCOVA for the placebo group showed that there was no effect of pre-teaching. The results of ANCOVA for the treatment group showed that there was a significant effect of the TTT on the students' achievements. The separate achievement test applied to the teachers showed that while the means of the pre- and post-test scores of placebo group teachers were approximately the same, the means of the post-test scores of the treatment group teachers were higher than their means of the pre-test scores. Additionally, the course evaluation form results showed that the participant teachers had positive attitudes toward the TTT course. The successful implementation of the TTT and its positive effects indicate that the programs that possesses effective characteristics of PD can improve teachers' knowledge and can positively impact student achievement.