Physiological and biochemical responses of wheat verieties to heat stress
Sıcaklık stresinin değişik buğday çeşitleri üzerinde fizyolojik ve biyokimyasal etkileri
  1. Tez No: 35531
  2. Yazar: FATMA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Triticum durum Triticum aestivum Sıcaklık stresi, Sıcaklık şoku proteinleri, Zar dayanıklılığı, Fotosistem II, TTC, Termotolerans, Wheat, Triticum durum, Triticum aestivum L, Heat stress, Heat shock proteins, Membrane thermostability, PS II, TTC, Thermotolerance. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz SICAKLIK STRESİNİN DEĞİŞİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİ ÜZERİNDE FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ETKİLERİ ÖZKAN, Fatma Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral YÜCEL Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin A. ÖKTEM Eylül, 1994, 96 sayfa Bu çalışmada, buğday çeşitlerinin (Triticum durum ve Triticum aestivum) sıcaklık stresine karşı gösterdikleri fizyolojik ve biyokimyasal tepkiler çalışıldı. Bütün testlerde perlit üzerinde büyütülmüş 10 günlük bitkiler kullanıldı. Çeşitlerin sıcağa karşı fizyolojik tepkileri üç değişik testle belirlendi; Fotosistem II (FS H) aktivite, zar dayanıklılığı ve TTC vital boyama. Buna karşılık, biyokimyasal etkiler bir ve iki boyutlu elektroforetik teknikler kullanılarak, sıcaklık stresi proteinlerinin sentezlenmesi seviyesinde değerlendirildi. Filizler on günlük iken 37 °C de 20 saat inkübe edildi. Zar dayanıklılığı ile TTC vital testlerde 50 °C de 1 saat, FS II aktivite testinde 40 C de 10 dakika olmak üzere ikinci bir sıcaklık şoku uygulandı. Her üç testte ve kullanılan bütün çeşitlerinde 37 C de önkoşullanmadan dolayı bir korunma görüldü. Fizyolojik testlerin sonucunda Kharachia ve Tosun sıcaklığa dayanıklı çeşitler olarak belirlenirken diğerlerinin daha hassas olduğu gözlendi.iki boyutlu elektroforez ve gümüş boyama sonucunda, 6 ekmeklik ve makarnalık buğday çeşidinde, toplam 16 yeni sentezlenmiş Sıcaklık stresi proteini belirlendi. Bu proteinlerin 15-18 kD ve pl 6.0-7.0 civarında yoğunlaştıkları gözlendi. Değişik çeşitler arasında sıcaklık stresi proteMerinin sentezlenmesi açısından kalitatif (nitel) değişiklikler olduğu görüldü. Bu proteinlerden bazıları çeşitlere özgül olarak belirlenirken 18 kD pl 6.0 proteininin bütün çeşitlerde varlığı görüldü. Bu sonuçlar ışığında, protein desenlerinde sıcaklık stresin etkisiyle meydana gelen bu değişikliklerin hem tür hem de çeşitlere özgül olduğu ayrıca 18 kD proteinin sıcaklığa tepki mekanizmasında önemli bir role sahip olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL RESPONSES OF WHEAT VARIETIES TO HEAT STRESS ÖZKAN, Fatma M. S. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral YÜCEL Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin A. ÖKTEM September, 1994, 96 pages In this study, the physiological and biochemical responses of wheat cultivars (Triticum durum and Triticum aestivum) under heat stress were investigated. Ten day old seedlings grown on perlite were used for all the tests. Physiological responses of the varieties to heat stress were measured by three different techniques namely; Photosystem II activity, Membrane leakage, and TTC vital staining. On the other hand biochemical responses were evaluated at the level of heat shock induced protein synthesis by employing one and two dimensional electrophoretic techniques. Intact seedlings were heat stressed at 37 °C for 20 hours. The second lethal heat treatments were at 50 °C for 1 hour for membrane leakage and TTC viability assays while 40 °C for 10 minutes for PS-II activity test. The protection by preheating at 37 °C was obvious in these three tests and in all cultivars been used. As ina result of these physiological tests Tosun and Karachia were found to be heat tolerant while others seem to be relatively sensitive to heat stress. A total of 16 newly synthesized HSPs were detected in six cultivars of durum and bread varieties by 2-D electrophoresis, analyzed by silver staining. These proteins accumulated in the range of 15-18 kD and pi 6.0-7.0. There were qualitative differences in HSP induced protein synthesis among different cultivars. Some of these proteins were found to be cultivar specific, while a protein of 18 kD and pi 6 was observed in all cultivars. We conclude that these changes in protein patterns upon heat treatment is both species and cultivar specific and that 18 kD protein may have a key role in heat response mechanism.