A Digital multimedia system: Locomotive driving simulator
Bir sayısal multimedya sistemi: Lokomotif kullanma simülatörü
  1. Tez No: 35532
  2. Yazar: RÜYAM ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAYİDAR GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Multimedya, Sayısal video sıkıştırma/açma, JPEG, DVA-4000, MediaSpace, gerçek zamanlı simülasyon, Multimedia, digital video compression/decompression, JPEG, DVA- 4000, MediaSpace, real time simulation. \
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz BİR SAYISAL MULTİMEDYA SİSTEMİ: LOKOMOTİF KULLANMA SİMÜLATÖRÜ ACAR, Rüyam Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete Severcan Yardımcı Tez Yöneticisi: ProfDr.Payidar Genç Eylül 1994, 61 sayfo Bu çalışmada, etkileşimli multimedya teknolojisi kullanılarak, dizel- elektrik lokomotif kullanımım simüle eden bir gerçek zamanlı yazılım geliştirilmiştir. Makinistin tren penceresinden görecekleri, sayısal video verileri ile canlandırılmıştır. En iyi gerçek zamanlı sonucu elde etmek için, en uygun sayısal video, donanım ve yazdım ortamları araştırılmış, ve birkaç deneyden sonra, sistem, motion-JPEG algoritmasını kullanan sayısal video sıkıştırma/açma kartı ile nesneye dayalı ortamda C yazılım dili kullanılarak geliştirilmiştir. Lokomotifin çalışma işlemleri gerçek zamanlı olarak yapılmakta ve hareketli video bu işlemlere uygun olarak oynatılmaktadır. Video kaydı Ankara-Polath hattında yapılmıştır. Eğitmen farklı video verileri içinden bir test yolu seçer ve lokomotif ağırlığını verir; öğrenci de gerçekçi kullanıcı arayüzü aracılığıyla lokomotifi kullanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DIGITAL MUTIMEDIA SYSTEM : LOCOMOTIVE DRIVING SIMULATOR ACAR, Ruyam M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete Severcan Co-supervisor: Prof.Dr.Payidar Gene September, 1994, 61 pages In this study, a real time software is developed to simulate driving a diesel-electric locomotive, by using interactive multimedia technology. Digital video data is used to visualize what the driver would see out of the train window. To achieve the best real time results, the most appropriate digital video, hardware and software environments are searched and after a number of experiments, the system is developed with a digital video compression/decompression board that uses Motion- JPEG algorithm, in object-oriented structure using C programming language. The locomotive's operational calculations are done in real time, and motion video is played accordingly. Video recording is done in route Ankara- Polatli. The trainer selects one of the several test courses taken from that video data and gives the locomotive weight and the trainee drives the locomotive through the realistic user interface.