Monitoring of cobalt adaptation of environmental bacterial isolates using ATR-FTIR spectroscopy
ATR-FTIR spektroskopisi ile çevresel bakteri izolatlarında kobalt adaptasyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 355311
  2. Yazar: MEHMET KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL GÖZEN, PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: ATR-FTIR spectroscopy, heavy metal adaptation, cobalt acclimation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, kobalt aklimasyonunun üç farklı bakteri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Ağır metaller yüksek konsantrasyonlarda bakteriler için toksiktir. Ancak metallere uzun süreli maruz kalma sonucunda, bakteriler ağır metallerin varlığında büyümeye uyum sağlayabilir. Bu uyumun sonucu olarak, bakteriler metabolizmaları ve moleküler yapılarında değişiklikler gösterir. Bu çalışmanın amacı kobalta alışmış bakterilerdeki bu değişimleri ATR-FTIR spektroskopisi ile canlı örnekler üzerinden incelemektir. Ilıman sığ bir gölden izole edilmiş olan Bacillus sp. ve Pseudomonas sp. ile beraber, iyi bilinen bir E. coli suşu incelenmiştir. Sonuçlar Bacillus sp. ve E. coli'nin hücre zarı ve duvar dinamiklerinde büyük değişimler olduğunu göstermiştir; Bacillus sp.'da peptidoglikan içeriğinde bir düşüş ve iki bakteride de zar yağlarının dizilmesinde sıklaşma görülmüştür. Dahası, Bacillus sp.'da RNA ve protein konsantrasyonlarında bir düşüş gözlenmiştir. Kobalta alışmış olan üç bakteri de, proteinlerinin konformasyonal bağımsızlığında bir düşüş sergilemiştir. İlginç bir şekilde, hem Bacillus sp., hem de E. coli DNA konformasyonlarında ufak ancak önemli değişimler göstermiştir. Bu ise metilasyona dayanan bir hafıza oluşumuna ve kobalt adaptasyonunun epigenetik yollarla kontrol edildiğine işaret ediyor olabilir. Anahtar Kelimler: ATR-FTIR spektroskopisi, ağır metal adaptasyonu, kobalt aklimasyonu
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of cobalt acclimation in three distinct bacteria. Heavy metals at high concentration can be toxic for bacteria. However, upon prolonged exposure bacteria can acclimate to grow in the presence of heavy metals. As a result of the acclimation, bacteria alter their metabolism and molecular structures. Aim of this study was to examine these alterations in cobalt acclimated bacteria via attenuated total reflection Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectroscopy on viable samples. Bacillus sp., and Pseudomonas sp., isolated from a temperate shallow lake, and a well-established strain of E. coli were investigated. Results hinted drastic changes in cell membrane and wall dynamics of Bacillus sp. and E. coli, including a decrease in peptidoglycan content of Bacillus sp. and the increased lipid ordering of the membrane in both bacteria. Furthermore, a decrease in RNA and protein concentrations of Bacillus sp. is measured. All three bacteria studied showed a decrease in conformational freedom of proteins in their cobalt acclimated status. Interestingly, both Bacillus sp. and E. coli showed slight but significant alterations in their DNA conformations which might imply a methylation mediated memory formation leading to epigenetic modulation for cobalt adaptation.