Effect of physical modeling and computer animation implemented with social constructivist instruction on understanding of human reproductive system
Modelleme ve bilgisayar animasyonları destekli sosyal yapılandırmacı yaklaşımın insan üreme sistemini anlamaya etkisi
  1. Tez No: 355319
  2. Yazar: GONCA ESENDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Physical Modeling, Computer Animations, Social Constructivism, 2 x 2 Achievement Goal Orientation, Motivation Anahtar Kelimeler: Modelleme, Bilgisayar Animasyonları, Sosyal Yapılandırmacı Yaklaşım, 2 x 2 Hedef Belirleme Stratejileri, Motivasyon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı modelleme ve bilgisayar animasyonları destekli sosyal yapılandırmacı yaklaşıma dayalı öğretim yönteminin onuncu sınıf öğrencilerinin insan üreme sistemi konusuyla ilgili kavramları anlamalarına, biyoloji öğrenmeye yönelik motivasyonlarını artırmaya, başarı yönelimlerine etkisini geleneksel biyoloji öğretim yöntemi ile karşılaştırarak incelemektedir. Bu çalışma Ankara'da özel bir lisede, altı farklı sınıftan toplamda 125 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Rastgele seçilen üç deney grubunda modelleme ve bilgisayar animasyonu ile desteklenmiş sosyal yapılandırmacı yaklaşım yöntemi uygulanırken, kontrol grubundaki öğrencilere geleneksel biyoloji öğretim yöntemi uygulanmıştır. İnsan üreme sistemi kavram testi, öğrencilerin biyoloji öğrenimine yönelik motivasyonu ve başarı yönelimi ölçeği ön-test ve son-test uygulanarak öğrencilerin insan üreme sistemi konularını kavramaları, biyoloji öğrenmeye yönelik motivasyonları ve 2x2 çerçevesinde başarı için hedef belirleme yönelimleri incelenmiştir. Bilimsel işlem becerilerini belirlemek üzere ön-test olarak bilimsel işlem beceri testi uygulanmıştır. MANOVA analiz sonuçları deney grubunun insan üreme sistemi konusu kavramlarını anlamalarında ve biyoloji öğrenmeye yönelik motivasyonlarını artırmada kontrol grubuna göre daha etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca Ortak değişkenli varyans analizine (ANCOVA) göre kontrol grubundaki öğrencilerin performans yaklaşma ve kaçınma yönelimlerinin deney grubuna göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bununla beraber öğrenme yaklaşma ve kaçınma yöneliminde her iki gurup arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of the study was to compare effectiveness of the physical modeling and computer animation implemented with social constructivist and traditionally designed instruction on 10th grade students' understanding of human reproductive system, motivation towards learning biology and types of achievement goal orientation. Design of the study was quasi-experimental with 125 students from six intact classes in a private high school in Ankara. Three groups for both experimental and controlled groups were randomly assigned. Students in the experimental group were instructed by computer animation and physical modeling implemented with social constructivist instruction, while students in the control group were instructed with traditionally designed biology instruction. Human Reproductive System Conceptual Test (HRSCT), Student Motivation towards Biology Lesson Questionnaire (SMTBL), Achievement Goal Questionnaire (AGQ) were administered as a pre- test and post- test to assess students' understanding on human reproductive system concepts, motivation towards learning biology and types of achievement goal orientation according to the 2x2 achievement goal framework. Science Process Skill Test (SPST) was given at the beginning of the study to determine students' science process skills. Results of MANOVA indicated that experimental group showed significantly better acquisition of the scientific concepts in addition to improving students' motivation towards biology learning as a school subject than traditionally designed biology instruction. Analysis of covariance (ANCOVA) showed that students in control group had significantly higher tendency to have performance approach and performance avoidance goals. In contrary there is no significant difference between mastery approach and mastery avoidance goals in between two groups.