System identification using flight test data
Uçuş test verileri kullanarak sistem modeli belirleme
  1. Tez No: 355320
  2. Yazar: ORKUN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans tabanlı sistem modeli belirleme, Uçuş test, Transfer fonksiyon modelleme, Durum uzayı modelleme, Frequency domain system identification, Flight test, UAV, Transfer function modeling, State space modeling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, frekans tabanlı sistem modeli belirleme yöntemleri ile bir doğrusal insansız hava aracı (İHA) modeli geliştirilmiştir. Bu belirleme yöntemlerinde kullanılan veriler, uçuş testleri gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Uçuş test verilerini bu yöntemlerde kullanılabilir hale getirmek için, test manevraları tasarlanmıştır. Bu uçuş test verileri, transfer fonksiyon modelleme ve durum uzay modelleme isimli iki temel frekans tabanlı sistem modeli belirleme yönteminde de kullanılmıştır. Bu iki yöntem kullanılarak elde edilen doğrusal modeller, doğrulama girdileri olarak adlandırılan girdiler ile elde edilen uçuş test verileri ile doğrulanmıştır. Test platformu olarak kullanılmak üzere bir insansız hava aracı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ)'de tasarlanmış, üretilmiş ve enstrümantasyonu yapılmıştır. Bu tezde, uçuş test verilerini elde etmek için bu platform kullanılmıştır. Model belirleme sürecinde CIFER® ve MATLAB®&Simulink® adlı iki program kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a linear model of an unmanned aerial vehicle (UAV) is developed by using frequency domain system identification methods. The data used in the identification methods are obtained by performing flight tests. To obtain appropriate flight test data for identification process, flight test maneuvers are designed. These flight test data are used in two main frequency domain system identification methods, namely, transfer function modeling and state space modeling. The linear models obtained by using these two methods are verified in time domain using flight test data obtained by applying inputs called as verification inputs. A UAV is designed, produced and instrumented in Turkish Aerospace Industries, Inc. (TAI) as a test platform. In this thesis, this test platform is used to obtain flight test data. In identification process, two programs are mainly used, namely, Comprehensive Identification from Frequency Responses (CIFER®) and MATLAB®&Simulink®.