Studies towards green oxidation of alcohols with visible light
Çevreci bir yöntemle görünür ışıkta alkollerin yükseltgenmesi
  1. Tez No: 355339
  2. Yazar: KIVANÇ AKKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AKIN AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, aldehit, yükseltgenme, yükseltgen, metal oksit, Alcohol, aldehyde, oxidation, oxidant, light, metal oxide
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Alkollerin karbonillere dönüştürülmesi organik kimyanın temel tepkimelerinden biridir. Bu bağlamda birçok metot geliştirilmiştir ve geliştirilmektedir. Fakat bu metotların çoğu çevreye zarar veren atıklar üretmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada çevreye zarar vermeyen yeni bir metot geliştirilmek istendi. Boya ile uyarılan güneş pillerinden esinlenerek düşünülen bu metotta, bu güneş pillerinin çalışma prensibindeki elektron aktarım mekanizmasını alkollerin yükseltgenme reaksiyonları için uygulanmak istenildi. Öncelikle, metal oksit olarak TiO2 ve elektron alıcı olarak O2 kullanıldı. Boya ve TEMPO içeren TiO2/O2 sistemine yükseltgemek için benzil alkol eklendi ancak bu metot alkol yükseltgemesinde başarılı olamadı. Fakat ZnO ve Ag+ kullanıldığında, reaksiyonun alkolleri aldehite yükseltgediği görüldü. Bu tezdeki alkol oksidasyonuna katkımız difüzyon kontrolünü azaltarak reaksiyon hızını arttırmış olmamızdır. Bu amaçla TEMPO ile birleştirilmiş boyalar geliştirilmiş ve sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Conversion of alcohols to the corresponding carbonyl compounds is one of the key reactions in organic chemistry. For this, numerous methods have been developed. However, most of these methods produce environmentally hazardous waste. With this in mind, an environmentally benign method was attempted to be developed. The idea was borrowed from Dye Sensitized Solar Cells (DSSC); electron relay mechanism in DSSC to be replaced with oxidation of alcohols. First, TiO2 as metal oxide and O2 as electron acceptor were used. The benzyl alcohol was added to the dye and TEMPO included TiO2/O2 system to yield benzaldehyde, but the method failed in our hands. However, when ZnO as metal oxide and Ag+ as electron acceptor were used, the reaction converted alcohols to the corresponding aldehydes. Our contribution in this thesis is reducing the diffusion control to increase the rate of reaction. To this end, TEMPO incorporated dyes were developed and synthesized.