Investigation of antioxidant properties and anticarcinogenic effects of ethanolic extract from bark of Salix aegyptiaca and its fractions
Salix aegyptiaca kabuğundan elde edilen etanolik özütün ve onun fraksiyonlarının antioksidan özelliğinin ve antikarsinojenik etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 355340
  2. Yazar: MÜŞERREF ŞEYMA CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SREEPARNA BANERJEE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Salix aegyptiaca, Antioksidan, Kolon kanseri, MAPK yolakları, Salix aegyptiaca, Colon cancer, Antioxidant, MAPK pathways
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kanser genetik yapının yanısıra yaş, diyet, ve çevresel etmenler gibi birçok farklı faktörün sonucunda ortaya çıkan multi-faktöriyel bir hastalıktır. Ayrıca, kanserli hücreler bağışıklık sisteminden kaçmak ve kemoterapi ilaçlarına karşı direnç göstermek için belirli stratejiler geliştirmişlerdir. Böylece çok hedefli terapötikler hem kanserden korunma hem de daha iyi prognoz için önem kazanmıştır. Salix aegyptiaca özütü fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi birçok aktif fitokimyasalları içerir ve bu yüzden bitkisel ilaç olarak kullanılma potansiyeli vardır. Bu çalışmanın amacı Salix aegyptiaca kabuğundan elde edilen etanolik özütün (EEB) ve onun fraksiyonlarının antioksidan özelliğinin ve MAPK yolağıyla antikarsinojenik etkilerinin kolon kanserinde incelenmesidir. EEB çekme yöntemi ile farklı fraksiyonlara ayrılmıştır. EEB ve fraksiyonlarının antioksidan özelliği DPPH serbest radikalleri uzaklaştırma aktivite, total flovanoid ve total fenolik içerik deneyleri ile araştırılmıştır. EEB ve onun aktif fraksiyonlarının kanserli hücre çoğalmasının üzerindeki etkisi MTT ve BrdU katılım deneyleri ile değerlendirilmiştir. En yüksek serbest radikalleri uzaklaştırma aktivitesi (11 ± 1 μg/ml) ve total fenolik içeriği (29.6 ± 2 mg gallik asit eşleniği / 100 gram kurutulmuş ekstrakt) etil asetat fraksiyonu göstermiştir. Fraksiyonlarına kıyasla en yüksek total flavonoid içeriğe (47.5 ± 2 mg EGCG eşleniği / 100 gram kurutulmuş ekstrakt) EEB sahiptir. EEB, etil asetat ve su fazı fraksiyonları kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmıştır. Ardışık kütle spektrometre yöntemi ile etil asetat ve sulu faz fraksiyonlarında yüksek miktarda katekin, katekol ve salisin belirlenmiştir. Katekin ve katekol kombinasyonunun kanserli hücrelere uygulanması saf bileşiklere kıyasla hücre çoğalımının azalmasında daha yüksek bir etkiye sahiptir. ERK1/2, JNK1/2 ve p38 fosforilasyonunda önemli azalma EEB ile sağlanmıştır, fakat aktif fraksiyonları sadece ERK1/2 fosforilasyonunda azalmaya neden olmuştur. Sonuç olarak, verilerimiz gösteriyor ki EEB ve onun fraksiyonları tamamlayıcı ve alternatif tıpta güçlü bir antioksidan ve antikarsinojenik ajan olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a multi-factorial disease that may arise as a consequence of different factors such as age, diet, and environmental factors as well as genetic makeup. Moreover, cancerous cells can develop certain strategies to evade immune system and develop resistance against chemotherapy drugs. Therefore, multi-targeted therapeutics have gained importance for both prevention of cancer and better prognosis. Extracts from Salix aegyptiaca includes several active phytochemicals; phenolic compounds and flavonoids and therefore have the potential for use as herbal remedies. The aim of this study was to investigate antioxidant properties and anticarcinogenic effects of ethanolic extract from bark (EEB) of Salix aegyptiaca and its fractions in colon cancer. EEB was fractionated into different fractions by solvent solvent partitioning. The antioxidant property of EEB and its fractions were investigated by 1, 1-diphenyl -2-picryl hydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity, total phenolic and flavonoid content assays. Effect of EEB and its active fractions on cancer cell proliferation were evaluated by MTT and BrdU incorporation assays. The ethyl acetate fraction showed the highest free radical scavenging activity (11 ± 1 μg/ml) and total phenolic content (29.6 ± 2 mg GAE/100 g dried weight). EEB had the highest total flavonoid content (47.5 ± 2 mg of EGCG equivalent/100 g dried weight) compared to its fractions. EEB, ethyl acetate and aqueous fractions decreased proliferation of cancer cells. Catechin, catechol and salicin were detected in high quantity in the ethyl acetate and aqueous fractions by tandem mass spectrometry (MS). Treatment of cancer cells with a combination of catechin and catechol had higher efficacy in reduction of proliferation than the individual pure compounds. EEB led to significant decrease in phosphorylation of ERK1/2, JNK1/2 and p38, but its active fractions were only functional in reducing the phosphorylation of ERK1/2. To conclude, our data suggest that EEB and its active fractions could be thought of as a potent antioxidant and anticarcinogenic agent that may be used in complementary and alternative medicine.