Barriers and enablers of technology integration into instruction in the Kyrgyzstan-Turkey Manas University
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde öğretime teknoloji entegrasyonun önündeki engeller ve olanaklar
- Tez No: 355338
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri (BİT), teknoloji entegrasyonu, engeller, olanaklar, Kırgızistan, Information and Communication Technology (ICT), technology integration, barriers, enablers, Kyrgyzstan
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrenci ve akademisyenler açısından teknoloji entegrasyonu ile ilgili engelleri ve olanakları tanımlamak, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'ndeki eğitim sürecinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri'nin öğrenci ve akademisyenler tarafından nasıl kullanıldığını araştırmaktır. Bu çalışmada, 477 öğrenci ve 57 akademisyenden anket toplanarak; 11 öğrenci ve 9 akademisyenle mülakat yapılarak karma araştırma metodu kullanılmıştır. Sonuçlar, hala laboratuar sayısında eksiklikler olduğunu, akademisyenlerin teknoloji ile ilgili bilgi ve tecrübe konusunda yetersiz olduğunu, gerekli donanım ve yazılımın eksikliğini ve vasıflı teknik personel yetersizliğini göstermektedir. Bilgisayar maliyetleri ve Internet bağlantısı problemleri öğrenciler için hala engel teşkil etmektedir. Bu çalışmanın sonuçları Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı'nda ve Kırgızistan'daki diğer üniversitelerde kullanılabilir. Ayrıca, bu sonuçlar Kırgızistan'da Bilgi ve İletişim Teknolojileri kullanımı hakkındaki literatüre katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the barriers and enablers of technology integration according to students and instructors, investigate how Information and Communication Technologies (ICT) are used by instructors and students in education in the Kyrgyzstan-Turkey Manas University. Mixed-method research was used by collecting data via questionnaires from 477 students and 57 instructors, and interviews with 11 students and 9 instructors. The results show that there is still deficiency of laboratories, instructors' lack of knowledge and experience about technology, deficiency of hardware and software, and lack of qualified technical personnel. The cost of personal computer; problem with Internet connection are still perceived barriers for students. The results of this study can be used by the Kyrgyzstan-Turkey Manas University, Ministry of Education, and other universities in Kyrgyzstan. Furthermore, the results can contribute to the literature on the use of ICT in Kyrgyzstan.