Development of semi empirical approach for the asessment single shear bolted joints in composites
Bileşik malzemelerde tek taraflı bindirmeli civata bağlantılarının değerlendirilmesi için yarı empirik bir yaklaşımın geliştirilmesi
  1. Tez No: 35534
  2. Yazar: BESİM GÖKÇE DARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Taraflı Bindirmeli Cıvata Bağlantı Eklemleri, Cıvata Şekil Değiştirmesi, Karbon Elyaf ile Güçlendirilmiş Polimer Bazlı Bileşik Malzemeler, Eklem Akma Yükü, Yan Empirik Yaklaşım, Single Shear Bolted Joint, Fastener Deflection, Carbon Fibre Reinforced Polymer Matrix Composites, Joint Yield Load, Semi Empirical Approach
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz BİLEŞİK MALZEMELERDE TEK TARAFLI BİNDİRMELI CIVATA BAĞLANTILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN YARI EMPİRİK BİR YAKLAŞIMIN GELİŞTİRİLMESİ DARA, Besim Gökçe Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay ANKARA Temmuz, 1994, 128 sayfa Bu tezde tek taraflı bindirmeli cıvata bağlantı eklemlerinin statik yük altındaki davranışları incelenmiştir. Araştırmada, cıvata gövdesinin şekil değişimini belirlemek amacıyla cıvatayı elastik bir ortam üzerine oturan Timoschenko kirişi olarak modelleyen bir analitik teoriden yararlanılmıştır. Modelin doğruluğu metallik ve bileşik malzemeler için deneysel veriler kullanılarak kanıtlanmıştır. Tek taraflı bindirmeli cıvata bağlantı eklemlerin ön tasarım aşamasında kullanılacak yan empirik bir yaklaşım geliştirilmiştir. Tek taraflı bindirmeli bağlantı eklemlerinde levha kalınlığı ile bağlantının statik akma yükünde oluşan kritik bölge boyutu arasında doğrusal bir bağıntı olduğu gösterilmiştir. Bu bağıntı geliştirilen yaklaşımın temelini oluşturmuştur. Karbon elyaf ile güçlendirilmiş polimer bazlı bileşik malzemeler kullanılarak, değişik levha kalınlıklarında ve değişik cıvata başı şekilleri ile genel vıbir analiz yöntemi deneysel çalışmalar ile bulunmuştur. Önerilen model aynı zamanda tek taraflı bindirmeli bağlantı eklemlerinin davranışlarını etkileyen etmenlerin bireysel etkilerini ortaya koymak üzere yapılan parametrik çalışmalarda da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SEMI EMPIRICAL APPROACH FOR THE ASSESSMENT OF SINGLE SHEAR BOLTED JOINTS IN COMPOSITES DARA, Besim Gökçe M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA July, 1994, 128 pages. In this thesis, the behaviour of single shear bolted joints under static loading have been investigated. The research utilised an analytical theory to determine the deflection of fastener shank under static tensile load to model the behaviour of joint by considering the fastener as a beam lying on an elastic foundation. Experimental data both for metallic materials and composites have been used to assess the validity of the model and to develop a semi empirical approach to be used in the preliminary design of single shear bolted joints in composites. A linear relationship was shown to exist between lap thickness and critical lap portion at joint yield load. This relation formed the basis of the approach. Carbon fibre reinforced polymer matrix laminates were used to get an insight to the behaviour of single shear joints with different lap thicknesses and fastener head forms. Parametric studies with the model was done to determine the IVindividual effects of each affecting parameter on the behaviour of single shear bolted joints.