Characterization and promoter identification of metastasis associated protein 1 in human colorectal carcinoma cell lines
Metastasis associated protein 1' in kolorektal kanser hücre hatlarında karakterizasyonu ve promotor belirlenmesi
- Tez No: 355346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SREEPARNA BANERJEE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Onkoloji, Biology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: MTA1, 15-LOX-1, NF-κB, kolorektal kanser, metastaz, EMT, MTA1, 15-LOX-1, NF-κB, colorectal carcinoma, metastasis, EMT
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Metastasis associated protein 1 (MTA1), pek çok tümör baskılayıcı geni (tümör süpresör gen) inhibe eden baskılayıcı nükleozom yeniden modelleme ve histon deasetilaz (NuRD) kompleksinin bir üyesidir ve büyük ölçüde kanserle ilişkilendirilmiştir. 15-Lipoksijenaz (15-LOX-1) lipid metabolizmasında görevli anti-tümorijenik özellikleri olan bir enzimdir ve NuRD kompleksi tarafından baskılandığı gösterilmiştir. Daha önce 15-LOX-1'in kolorektal kanserde metastazı azalttığını, enflamatuar transkripsiyon faktörü NF-kB'nin aktivitesini inhibe ettiğini ve MTA1 ifadesini azalttığını göstermiş, dolayısıyla karşılıklı bir etkileşimin varlığına işaret etmiş bulunmaktayız. Bu çalışmada ilk olarak MTA1'in kolorektal kanserdeki rolünü incelemiş bulunmaktayız. Bu amaçla, MTA1 geni HCT-116 kolorektal kanser hücre hattında susturulmuş ve aşırı ifade ettirilmiştir. MTA1 aşırı ifadesi hücrelerin metastatik ve epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT) ile ilgili özelliklerini artırırken; genin susturulması ise bu özelliklerin tersine dönmesine sebep olmuştur. 15-LOX-1 geninin HT-29 and LoVo kolorektal kanser hücre hatlarında ektopik olarak ifade ettirilmesi MTA1 ifadesinde azalışa sebep olmuştur. Bunun sebebi p65'in nükleer seviyelerindeki azalış ile MTA1 promotorundaki MTA1 bağlanma motiflerine bağlanışının azalmasına ve NF-κB'nin transkripsiyonel aktivitesinin inhibe edilmesine bağlıdır. Sonuç olarak, bu çalışma kolorektal kanserde MTA1'in tümorijenik yapısını göstermesinin yanı sıra, 15-LOX-1'in MTA1'i düzenlemesiyle ilgili yeni bir mekanizma ortaya koyuyor ve böylece MTA1 ve ya 15-LOX-1'i hedef alan anti-metastatik müdahale stratejilerinin geliştirilmesi konusunda yeni fikirler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Metastasis associated protein 1 (MTA1) is a member of the nuclear remodeling and histone deacetylase (NuRD) complex, which is known to repress the expression of several tumor suppressor genes and has been widely linked to tumor metastasis. 15-lipoxygenase-1 (15-LOX-1) is a lipid metabolizing enzyme that has tumor suppressive properties and is silenced by the NuRD complex in colorectal cancer (CRC). We have previously shown that reexpression of 15-LOX-1 inhibited metastasis in CRC, inhibited the inflammatory transcription factor nuclear factor kappa B (NF-κB) and resulted in reduced expression of MTA1 indicating the presence of a cross talk. In this study, we have first investigated the role of MTA1 in CRC. For this, the gene was silenced and overexpressed in the CRC cell line HCT-116. MTA1 overexpression enhanced metastasis and epithelial mesenchymal transition (EMT) like characteristics of the cells while silencing of MTA1 resulted in reversal of these features. Reexpression of 15-LOX-1 in CRC cell lines HT-29 and LoVo resulted in decreased expression of MTA1. This was due to a decrease in the nuclear levels and the recruitment of p65 to its binding motifs on the MTA1 promoter as well as inhibition of transcriptional activity of NF-κB. As a conclusion, this study not only shows the protumorigenic properties of MTA1 in CRC but also identifies a novel regulatory mechanism by 15-LOX-1 thereby providing a rationale for the development of anti-metastatic intervention strategies targeting MTA1 or 15-LOX-1 expressions.