Synthesis and luminescence properties of tetraphenylethene-based small molecules used in organic light emitting diodes
Organik ışık yayıcı diotlarda kullanmak için tetrafeniletilen bazlı küçük moleküllerin sentezi ve lüminesans özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 355347
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: OLED, kümeleşme ile uyarılmış emisyon, tetrafeniletilen, fotolüminesans, OLED, aggregation induced emission, tetraphenylethene, photoluminescence
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Organik ışık yayıcı diotlar (OLED) ışık yayıcı teknolojiler arasında dikkat çeken heyecan verici bir teknolojidir. Genel olarak, temel OLED yapısı flüoresans bir organik katmanın saydam bir iletken anot ile metalik katot arasında sandviç şeklinde sıkıştırılması ile oluşur. Lüminesansla ilgili önemli problemlerden biri moleküllerin katı haldeyken kümeler oluşturmalarıdır. Bu kümeleşme sonucunda ortaya çıkan ekzimerler, emisyonu sönümlendirerek malzemelerin katı haldeyken daha düşük lüminesans göstermelerine sebep olurlar. Bu problemi çözmek için ya organik luminoforların sönümlenmelerinin bastırılması ya da oluşan kümeleşme sonucunda ışık emisyonunun artırılması üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Kümeleşme ile uyarılmış emisyon özelliğine sahip moleküller yüksek verimlilikte elektrolüminesans cihazların üretimi için umut verici oldukları tespit edilmiştir. Bu çalışmada, çeşitli tetrafeniletilen tabanlı ışık yayıcı özelliğe sahip malzemeler sentezlenip, karakterize edilmiş ve OLED'lerde kullanılmışlardır. Tetrafeniletilen çekirdek yapısı çeşitli N-heterosiklik aromatik yan gruplar ile fonksiyonlandırılmış ve etkileri incelenmiştir. Sentezlenen malzemelerin fotofiziksel, fotokimyasal termal ve kümeleşme ile uyarılmış emisyon özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organic light emitting diodes (OLED) is an exciting new technology that attracted much attention to scientist for emissive technology. The basic OLED structure consists of a stack of fluorescent organic layers sandwiched between a transparent conducting anode and metallic cathode. The important problems in luminescence is that, molecules aggregate in solid state that leads formation of excimers which results in emission quenching so that most of the luminescent materials show weak emissions in their solid forms. In order to overcome these problem studies has been carried out to either suppress the quenching of organic luminophores or to produce significant enhancements in their light emission upon aggregation. Aggregation-induced emission (AIE) materials seem to be promising emitters in the fabrication of electroluminescent devices with high efficiency. In this study, various tetraphenylethylene (TPE) emitters were synthesized and characterized for using in OLED applications. The TPE has been functionalized with various heterocyclic aromatic side groups. Photophysical, electrochemical, thermal and AIE properties of the compounds were studied. In addition, the synthesized molecules were examined for their.