A Research for the co-existence of abstraction-reppesentation to bring meaning and authendicity to contenporory architecture
Çağdaş mimariye anlam ve özgünlük getirmek için bir soyut-ifadesel birlikteliğinin araştırılması
- Tez No: 35540
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL EVYAPAN ASLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kategorizasyon, Çiftsel Zıtlık, Soyut-tfadesel, Birlikte Varoluş, Kapalı-Modernlik, Kimlik, Anlam, Temel Yaşam Biçimi, Categorization, Binomial Opposition, Abstraction- Representation, Co-Existence, Enclosed-Modernism, Identity, Meaning, Basic Form of Life
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz ÇAĞDAŞ MtMARÎYE ANLAM VE ÖZGÜNLÜK GETİRMEK ÎÇÎN BİR SOYUT-ÎFADESEL BİRLİKTELİĞİNİN ARAŞTIRILMASI KAHYAOĞLU, Temel Ali Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül Aslanoğlu EVYAPAN Eylül, 1994, 123 sayfa. Batı Kültürünün temelinde yer alan doğanın sebep ile analizi ve kategorizasyonu bütün endüstrileşmiş ulusların sosyal yapısına, şehirlerine ve mimarisine işlemiştir. Bunun sonucu olarak, çevremiz sadece kirliliğe ve kentsel işgale maruz kalmamış, fakat insanın ait olma ve katılma duyularını sağlayan özellikler de kaybedilmiştir. Fonksiyon, rasyonellik ve verimlilik üzerine kurulan Modern Mimari günümüzde eleştirilmelidir. Ancak yeni bir ufuk sadece Modern Mimariyi eleştirirken özümseyen, geliştiren dinamik ve özgür bir felsefe ile açılabilir.Bu bağlamda, çalışmanın amacı, iki eleman arasındaki karşıtlıkları bozmadan dinamik bir ilişki kuran bir Birlikte Varoluş ve Kapalı Modernlik felsefesinin araştırılmasıdır. Tadao Ando'nun benzersiz mimari söylemi etrafında geliştirilen tez, erken modernliğin saf mantığı: Soyutlama ile yöresel ve tarihsel kalıtımın iletişimsel karekteri: tfadeselin birleştirilmesinin, saf sebebin doğasından gelen kimlik kaybını engelleme, anlam ve özgünlük ihtiyacını karşılama potansiyelini irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEARCH FOR THE CO-EXISTENCE OF ABSTRACTION-REPRESENTATION TO BRING MEANING AND AUTHENTICITY TO CONTEMPORARY ARCHITECTURE KAHYAOĞLU, Temel Ali M.S. in Architecture Supervisor: Prof. Dr. Gönül Aslanoğlu EVYAPAN October, 1994, 123 pages. The categorization and analysis of nature by the faculty of reason, a central attitude of Western Culture, has permeated the social structures, the cities and the architecture of all industrialized nations. During the last decades, our environment has not only been subject to pollution and urban sprawl, but also to a loss of these qualities which allow for man's sense of belonging and participation. Modern Architecture, with its emphasis on function, rationality and efficiency must be criticized at the present moment. But a new horizon will only be opened up by a dynamic, free philosophy that develops Modern Architecture while criticizing it. mWithin this context, the aim of the study is to search for a philosophy of Co-Existence and Enclosed-Modernism which creates a dynamic relationship between the two elements while allowing them to remain in opposition. Consequently, the thesis is developed through the unique architectural discourse of Tadao Ando, to see the potential of abstraction (pure logic of early modernism) combined with representation (communicative character of historical and regional heritage) to counteract the lack of identity due to the nature of pure-reason, and to satisfy the demand for meaning and authenticity.