A Contribution to maki's'Group-Form' concept as an expression of design awareness
Tasarımda farkındalığın ifadesi olarak maki'nin 'Group Form' kavramına bir katkı
- Tez No: 35556
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Biçim, Tasarım, Birlik, Bütün, Parça, Kısmi Bozma, Görüngü, Farkındalık, Tasarımda Farkındalık, Form, Design, Unity, Whole, Fragment, Fragmental Distortion, Phenomenon, Awareness, Design Awareness
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 88
Özet
CZ TASARIMDA FARKINDALI?IN İFADESİ OLARAK MAKİ'NİN“GROUP-FORM”KAVRAMINA BİR KATKI SÜER, Çığ Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Selahattin Önür Eylül, 1994, 77 sayfa. Bu çalışmanın amacı, günümüzde ifade bulduğu şekliyle tasarım farkındalığı anlayışı için önemi düşünülerek,“group-form”kavramının mimari-düzen fikrinin özel bir ifadesi olarak tanımlanmasıdır. Tanımlama çabası herşeyden önce tasarımın gerçekliğin doğasında varlığı farkedilen Düzen'in akıl gözünde görülen Biçim'ini nesneleştirme olduğu düşüncesine dayanır. Bundan dolayı, çalışmanın birinci bölümü, gerçekliğin doğasıyla ilişkisini sağlayan genelliğinde mimari Biçim'in niteliği üzerinde yoğunlaşırken, ikinci bölümü aynı tür bir niteliği mimari nesne için arar. Üçüncü bölüm ise“group-form”kavramının gerçekliğin özel yorumundan kaynaklanan düzenleyici temalarıyla ağırlıklı olarak işlendiği yer olurken, dördüncü bölüm de bu kavramın bazı hala etkin mimari akımlarla olan ortaklıkları üzerinde durur. Böylece, çalışmanın özel konusu, günümüz mimari tasarım birikimi ve anlayışında farkedilen kimi biçim-verme kavramlarına bir katkı oluşturma niyetiyle, kişisellikten arındırılır. Sonuç bölümü, bu nedenle, tasarımda farkındalığın bir anlatımıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CONTRIBUTION TO MAKI'S“GROUP-FORM”CONCEPT AS AN EXPRESSION OF DESIGN AWARENESS SÜER, Çığ M.A. in Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selahattin Önür September, 1994, 77 pages. This study aims at defining“group-form”as a particular concept of architectural ordering which is considered to be relevant for design awareness today. The endeavour to define is first of all based on the consideration that design involves objectification of Form which is intangible expression of the Order that is realized in the nature of reality. Therefore, the first chapter deals with the characteristic of architectural Form, the second with that of designed, perceptible architectural object. The third chapter is concerned in particular with group-form as differentiated through its ordering themes, and the fourth with shared affinities with some of the recent architectural movements. Thus, the specific topic of this study eschews being taken as an idiosyncrasy since it is intended to contribute to some commonly shared issues of form-giving in present day architectural design. Therefore, the conclusive chapter is involved in the articulation of design awareness.