Benzoksazol türevi 12 bileşiğin salmonella Typhımırıum TA98, TA100 üzerine mutajenik aktiviteleri
The mutagenic activities of 12 benzoxazole derivatives upon salmonella Typhimirium TA98, TA100
  1. Tez No: 355643
  2. Yazar: DERYA AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN DİRİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ames testi, benzoksazol, mutajenite
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmada kemoterapötik etkili olabileceği düşünülen 12 adet benzoksazol türevi bileşiğin kısa zamanlı bakteriyel test sistemlerinden biri olan Ames test sistemi ile mutajenik potansiyelleri araştırılmıştır. Pozitif kontrol olarak S. typhimurium TA98 için danomisin (6 µg/plak), S. typhimurium TA100 için sodyum azit (1,5 µg/plak) kullanılmıştır. S. typhimurium TA98 suşu (hisD3052, rfa, uvrB, pkm101) çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin, S. typhimurium TA100 suşu (hisG46, rfa, uvrB, pkm101) ise baz çifti değişimine yol açan mutajenlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel farklılıkları SPSS 16. 0 programında tek yönlü varyans analizi kullanılarak test edildi. Sonuç olarak, 11 numaralı bileşik 50, 100, 200 µg/plak dozlarda, 13 numaralı bileşik 100, 200 µg/plak dozlarda S. typhimurium TA98 suşu için mutajenik etki göstermiştir (p0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, the mutagenic potentials of 12 benzoxazole derivatives, thougt to have chemotheropatic effect, were investigated by Ames test system which was one of short time bacterial mutagenicity test systems. Daunomicina (6 µg/plate) was used as a positive control for S. typhimurium TA98 and sodium azide (1,5 µg/plate) was used for S. typhimurium TA100. S. typhimurium TA98 (hisD3052, rfa, uvrB, pkm101) strain was used to detect frameshift mutagens and S. typhimurium TA100 (hisG46, rfa, uvrB, pkm101) was used to detect base-pair substitution mutagens. Statistical differences of the data were tested by one way ANOVA in SPSS. In conclusion, 11 coded compound showed mutagenic effect in the doses of 50, 100, 200 µg/plate and 13 coded compound showed mutagenic effect in the doses of 100, 200 µg/plate doses for S. typhimurium TA98 (p0,05).