Development of a two dimensional euler solver using finite volume method for internal flows
İç akışlar için sonlu hacim yöntemi ile iki boyutlu euler çözücüsü geliştirilmesi
  1. Tez No: 35569
  2. Yazar: ÖZLEM YARDIMCI (MUTAF)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Euler Denklemleri, İç Akışlar, Sonlu Hacim Yöntemi, Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Euler Equations, Internal Flows, Finite Volume Method, Computational Fluid Dynamics
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
öz İÇ AKIŞLAR İÇİN SONLU HACİM YÖNTEMİ İLE İKİ BOYUTLU EULER ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ YARDIMCI (MUTAF), Özlem Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. M. Haluk AKSEL Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Cevdet ÇELENLİGİL Haziran, 1994, 137 sayfa. Bu tezde, iki boyutlu sürtünmesiz sıkışabilir akışlar Euler denklemleri kullanılarak incelenmiştir. Zaman boyutundaki ayrıştırma için tek adımlı Lax- Wendroff yöntemi ve uzaydaki ayrıştırma için sonlu hacim tümleme yöntemi kullanılmıştır. Denklemlerin eğrisel koordinatlara dönüşümü ve sonlu hacim yöntemi ile denklemlerin aynştirümaları ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Çözüm yönteminin kararlılık sınırını belirlemek için, eşlenik iki boyutlu dalga denklemi von Neumanın kararlılık analizine tabi tutulmuştur. Geliştirilen yazılım çeşitli sesalti, sescivan ve sesüstü daimi akışların sayısal çözümünde kullanılmıştır. Adı geçen bu çözümler sonucunda yazılımın, çeşitli akım yapılarını kestirme özellikleri örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TWO-DIMENSIONAL EULER SOLVER USING FINITE VOLUME METHOD FOR INTERNAL FLOWS YARDIMCI (MUTAF), Özlem M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. M. Haluk AKSEL Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cevdet ÇELENLİGİL June, 1994, 137 pages. In this thesis, two dimensional inviscid compressible flows are studied by using the Euler Equations. One step Lax-Wendroff scheme is utilized for time marching and finite volume integration technique is applied for spatial discretization. The transformation of conservation laws into general curvilinear coordinates and the development of the particular finite volume method are presented in detail. The von Neumann stability analysis for the two dimensional wave equation is also given to highlight the restrictions on the time step selection. Several subsonic, transonic, supersonic test cases are solved with the developed code. These solutions demonstrate the ability of the code to predict complex flow structures observed in inviscid compressible flows.