Alt modüllerin yarı radikalleri
Semi radicals of submodules in modules
  1. Tez No: 355716
  2. Yazar: ELİF ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSEL YEŞİLOT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Halka teorisi, modül teorisi, asal alt modül, asalımsı alt modül, yarı asal alt modül, radikal, yarı radikal, Ring theory, modüle theory, prime submodules, primary submodules, semipirime submodules, radical, semi radical
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada değişmeli halkalarda asal ve yarı asal alt modülleri incelemek için öncelikle halka ve modüllerle ilgili genel bilgiler verilmiştir. 3. bölümde değişmeli bir halka üzerindeki asal alt modül tanımı ve genel özellikleri verilmiştir. Daha sonra asal alt modüllerin noetherian modüllerle, serbest modüllerle ve asalımsı alt modüllerle olan ilişkileri araştırılmıştır. Son olarak yarı asal alt modüller araştırılmış ve yarı asal alt modüllerin genel özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly ring and modüle theory were described for research in prime and semiprime submodules in commutative ring. In the 3. part, definition and basic properties of prime submodules in a commutative ring were given. Then,, the relation between prime submodules, noetherian modules, free modules and primary modules were researched. Finally, semiprime submodules and their basic properties were examined.