Evaluation of housing policy quidelines syria: analyses, criticsm and proposals
Suriye'de konut politikasının yönlendirici ilkelerinin değerlendirilmesi: Analiz, eleştiri ve öneriler
  1. Tez No: 35573
  2. Yazar: JEMAL INJEROU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Politikaları, Ev Sahipliligi, Geçiş Dönemi Konut Sistemi, Sosyal Kiralık Konutlar, özel Kiralık Konutlar, Politika Yölendirici ilkeler, Konut Finasmanı, Konut Sunumu, Tasarım kriterleri, Konut Sektörleri, Konut Gereksinimi, Konut Açığı, Konut ödenebilirligi, Housing Policies, Home-Ownership, Transitional Housing System, Social Rented Housing, Private Rented Housing, Policy Guidelines, Housing Finance, Housing Provision, Design Criteria, Housing Sectors, Housing Need, Housing Deficit, Housing Af f ordabi 1 i ty
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
ÖZ SURİYE'DE KONUT POLİTİKASININ YÖNLENDİRİCİ İLKELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ANALIZ, ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER INJEROU, Jamal Doktora Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tansı SENYAPILI Haziran, 1994, 406 sayfa Bu çalışma, değişen dünya politikaları (özellikle sosyalist Ülkelerde) ve Avrupa ve Orta Doğu'da uygulanan konut politikasının yönlendirici ilkelerinin ışığında, Suriye'de varolan konut politikası ilkelerini incelemeye çalışmaktadır. Değişik Ülkelerde uygulanan temel konut politikası ilkeleri (OECD, Doğu Avrupa ve Orta Doğu), politik faktörler, ekonomik kaynaklar, kültürel değerler, bu ilkelerin konut politikaları, konut organizasyonları ve teknoloji Üzerinde etkileri, ayrıca sosyal ve iklimsel normlar açısından incelenmiştir. Tezde gelişmekte olan Ulkelerdaki (örneğin Mısır ve TUrkiye) konut politika larının genel eğilimleri de tartışılmıştır. Ayrıca, bu çalışma, varolan konut krizi ve Suriye'de uygulanan konut politikalarının fiziksel etkileri üzerinde durmakta ve Suriye'de serbest pazar mekanizması süreçlerinin başlamasından öceki geçiş dönemi için uygulanabilecek bir konut politikası geliştirmeye çalışmaktadır. vıBu çalışmanın ilk kısmında, konut analizine ilişkin unsurlar kronolojik bir sıra içinde incelenmektedir. Bu unsurlar, Suriye'de toplam nllfus ve kentsel nUfUs artısını, kırdan kente göçü, sosyo-ekonomik değişimleri ve siyasal yönetim sistemini kapsamaktadır. Bu nedenle, çalışma alanına özgü nitelikler, politik (sosyalist, kapitalist ve tek-parti rejimi), sosyal ve ekonomik durmlarla ilgili değişik faktörler göz online alınarak incelenmiştir. Bu analizin sonucunda, konut politika larının etkileri (tenure, arazi, konut finasmanı ve sunumu), Avrupa ve gelişmekte olan Ülkeler (Orta Doğu) ile ilgili amprik çerçevenin ışığında sunulmaktadır. Ayrıca, ekolojik ilkeler ve geliştirilen“sUrdUrlilebi 1 ir kent ve konut”kavramları, örnek tasarlama kriterleri yoluyla ortaya konulmaktadır. Bu çalışmanın bir diğer konusu, Suriye'de varolan konut politikalarının ve bunların dayandığı temelin, diğer politikalar, teoriler, ödenebi 1 iri ik ve diğer konut politikalarının etkileri ile bağlantılı olarak kavranma- sıdır. Suriye'nin kentsel konut politikaları ile ilgili amprik bulgular, daha sonra ekoloji ve konut liretimi açısından Suriye'nin kentsel konut yapısı çerçevesinde incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın sonunda, serbest pazar mekanizmalarının islemeye başlamasından önceki geçiş dönemindeki özel durumlar ve varsayımlara göre, konut arzına ilişkin alternatif pol i t ika lar/ s i s temi er öneri İmi s t ir. vı ı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF HOUSING POLICY GUIDELINES IN SYRIA: ANALYSES, CRITICISMS AND PROPOSALS INJEROU, Jamal Ph.D. in City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Tansı SENYAPILI June, 1994, 406 pages This study attempts to discuss and analyze the Syrian urban housing policy guidelines as a result of changing world politics (especially in Socialist countries) with reference to housing policy guidelines of Europe and Middle East. The major housing policy guidelines in different countries (QECD, East Europe and Middle East) are discussed through political factors, economic resources and cultural values, implications of housing policies, housing organizations and technology, and social and climatic values. Moreover, it discusses the major trends in housing policy in the developing countries (e.g., Egypt and Turkey). In addition, it attempts to evaluate the present housing crisis and the physical outcomes of the implemented housing policies in Syria, and to derive transitional housing policies/ systems for Syria, for the transitional period that will mprecede the process of attaining private market mechanism. In the first theme of this study, items related to housing analysis are discussed in a chronological evaluation. Among these items are total and urban population growth patterns, rural-urban migration, socio economic changes, and the political administrative system in Syria. Thus, unique aspects related to our study area are discussed according to different factors, such as; political (socialist, capitalist and one-party rule), social and economical situations. Following this analysis, implications of housing policies (tenure, land, housing finance and provision) are presented within empirical framework in Europe and the developing countries (Middle East). Furthermore, ecological principles and concepts of“sustainable city and housing”developments are presented through sample design criterion. Another theme, in this study, comprehends the analysis of the essence of the present Syrian urban housing policies and their implementations in relation to different policies, theories, af f ordabi 1 i ty and the implications of other housing policies. Empirical outcomes of the Syrian urban housing policies are then evaluated and scrutinized from the view point of ecology and housing production with a general outlook on the IVSyrain urban housing. Finally, alternative housing systems are proposed (for Syria) according to specific conditions and assumptions to provide housing policies/ systems for the transitional period that will precede the process of attaining private market mechanism.