Yoksullukla mücadelede mikro kredi: Muş ili örneği
Micro - credit to fight against poverty: The province of Muş sample
  1. Tez No: 394867
  2. Yazar: SULTAN APAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ALTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Mikro Kredi, Muş İli Örneği, Poverty, Micro-Credit, The Province of Muş Sample
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yoksulluğu azaltmak, tüketen kesimden çok üreten kesimi ve gelir seviyesini artırmak amacıyla çeşitli politikalar üretilmektedir. Bu politikalar uygulanırken çeşitli araçlar kullanılır. Bu araçlar içerisinde farklı dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de uygulanan ve son yıllarda önemi daha da artan mikro kredi yöntemi önemli bir yer tutmaktadır. Mikro kredi yönteminin amacı; yoksul olan kadınların ekonomiye katılması, üreten ve gelir elde eder bireyler olmasının sağlanmasıdır. Çalışmanın amacı; mikro kredi yönteminin Doğu Anadolu Bölgesi Muş İl'inde yoksulluğu azaltmada etkin olup olmadığının incelenmesidir. Çalışmanın amacına uygun olarak Muş İl'inde mikro kredi kullanan iki yüz kadın ile yüz yüze anket yöntemi uygulan mikro kredinin kadınlar üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri incelenmiştir. Mikro kredi uygulamasının sonucunda; iş imkanlarının yetersiz ve istihdamın az olduğu Muş İl'inde hem kredi kullanan kadınların hem de bu kadınların kurdukları işlerde çalıştırdıkları diğer kadınların istihdama katıldıkları ve üreten bireyler oldukları görülmüş ve kadınların gelirlerinde görece artış tespit edilmiştir. Çalışmada mikro kredi sistemi ile sadece kredi kullanan kadınların değil, ailelerinde de aile içi toplam gelirlerde, harcamalarda ve tasarruflarda da önemli artışlar meydana geldiği görülmüştür. Bunun dışında mikro kredi kullanan kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması gerek aile içinde gerekse çevresinde kadının statüsünü artırarak özgüveninin artmasına neden olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda“Mikro Kredi Yöntemi Muş İl'inde Yoksulluğu Azaltmada Etkindir”şeklindeki hipotezi destekleyen bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Various policies have been generated in order to decrease poverty and increase the producing sectors and level of income rather than the consuming ones. During the application of these policies, various tools are used. Among these tools, Micro-Credit which is applied in Turkey as in many different countries worldwide and which has gained more importance in recent years looms large. The purpose of the Micro-Credit model is to allow poor women to participate in economy and to be individuals who produce and earn. The purpose of our study is to survey whether the Micro-Credit model is functional in reducing poverty in Muş, a province in the Eastern Anatolian Region. In consistent with the purpose of our study, an interview survey was carried out on 200 beneficiary women in the province of Muş in order to find out social and economic effects of Micro-Credit on women. As a result of Micro-Credit application, it was found out that not only beneficiary women but also the other women who were employed by the beneficiary women contributed to employment and became producing individuals as well as achieved an increase in their incomes. In our study, it was also observed that there was a significant increase not only in their individual incomes but also in their total domestic incomes and savings in the family. Furthermore, it was also found out that Micro-Credit beneficiary women's gaining economic independence resulted in a rise not only in their status in the family and surrounding but also their self-confidence. The findings in our study have provided us enough evidence to support our hypothesis that 'Micro-Credit Model is functional in reducing the poverty in the province of Muş Sample.