Protestan kiliselerin müslümanlarla diyaloga bakışı (Almanya örneği)
The dialogical relations between muslims and evangelical church (German example)
  1. Tez No: 355769
  2. Yazar: HÜSEYİN KÖFTÜRCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Interreligious Dialogue, Protestantism, Evangelical Church in Germany, Dialogical Fields
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Türkiye Avrupa Birliği'ne girmek için gayret eden ve Almanya ile köklü ilişkilere sahip olan bir ülkedir. Almanya'da yaşayan Müslümanların çoğunun Türk olması nedeniyle yaşanan İslam'ın temsil yönü Türkleri öne çıkarmaktadır. Başlangıçta ülkelerinde yaşayan Müslümanları geçici olarak değerlendiren Almanya Protestan Kilisesi, diyalog faaliyetlerine geç başlamış ve şüpheci tavırlarıyla dikkat çekmiştir. Fakat Almanya Protestan Kilisesi dinlerarası diyaloğu pratik ve günlük hayatı kolaylaştıracak unsurlar olarak yaşamın içinde ele almıştır. Almanya Protestan Kilisesi ile Müslümanlar arasındaki diyalog ilişkileri Wolfgang Huber'in başkanlığı zamanında zorluklar geçirmiş fakat aynı toplumda beraber yaşayan Müslüman ve Hıristiyanlar yaşamın sürdüğü diyalog alanlarında uyumlu bir şekilde yaşamaya devam etmişlerdir. Gelinen nokta itibariyle Almanya Protestan Kilisesi ve diğer Hıristiyan Kiliseler dinlerarası diyaloğu bir misyon yöntemi olarak değerlendirmemeli ve bu konuda yaşanan olumsuzluklar diyaloğa verilen önemi azaltmamalıdır. Almanya'da Müslümanlar ve Hıristiyanlar pratik hayattaki diyalog imkânlarından azami ölçüde faydalanmalıdır. Temel Kavramlar: Dinlerarası Diyalog, Protestanlık, Almanya Protestan Kilisesi,Diyalog Alanları.
Özet (Çeviri)
Turkey is a country, that endeavors to be edmitted to EU and has essential relationships with Germany. The present Islam in Germany puts forward the turkish people because the most of muslims who live in Germany are turkish. Evangelical Church in Germany, who considered the muslims as temporary at the beginning, started to dialogical activities after a while and attracted attention with its suspicious attitude. But Evangelical Church in Germany dealed with the interreligious dialogue in life as an element that is practical and makes the daily life easier. The dialogical relations between muslims and Evangelical Church in Germany had difficulties while Wolfgang Huber was chairman of the church. But together in the same society living muslims and christians kept on living compatible with each other in the dialogue fields. At the presetnt situation, Evangelical Church in Germany and other christian churches shouldn't consider the interriligious dialogue as a mission method and the importance of dialogue shouldn't be decreased by the negative experinces. Muslims and christians in Germany must take the adventage of dialogue in daily life in maximum.