Afganistan'da 2001 sonrası devlet inşasında Avrupa Birliği'nin rolü
The role of EU on state building in Afghanistan after 2001
  1. Tez No: 355768
  2. Yazar: SHAFİ ERSHAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAY AKDEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Afganistan, Avrupa Birlği, Soft Power, Afghanistan, European Union
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, AB'nin yumuşak bir güç olarak devlet inşasındaki rolünü Afganistan örneği üzerinden açıklamaktır. Bu doğrultuda, özellikle 2001 sonrası AB'nin Afganistan politikası ve faaliyetlerinin yoğunlaştığı ve geliştiği, adeta bir evrim sürecine girdiği gözlenmektedir. Çalışmada, bu gelişmelerin AB ve Afganistan açısından ortaya çıkardığı sonuçlar tartışmaya çalışılmıştır. Üç bölümdenoluşan bu tez çalışmasının, birinci bölümde, yumuşak güç kavramı; unsurları ve teorik altyapısıyla incelenmiştir. Ayrıca teorik incelemede Avrupa Birliği dış politikasında güç kullanımı örneği ile ele alınmıştır. İkinci bölümde, çalışmanın temel çıkış noktası olarak, 2001 yılından günümüze kadar AB'nin Afganistan'a hangi alanlarda ve ne boyutlarda katkıda bulunduğunu incelenmektedir.Üçüncü bölümde, AB'nin Afganistan politikasında karşı karşıya kaldığı engelleri ve zorluklar ele alınmıştır.İlgili sorunlar, gerek AB gerekse Afganistan devleti ve komşuları açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explains the role of EU as a soft power on state building with regard to Afghanistan case. On this perspective, it is seen that EU policies in Afghanistan has been increasingly developed since 2001 and an evolution process has started. The emerging result of EU involvement in Afghanistan is discussed in this study. The first part of the thesis study contains three parts. the notion of soft power has been examined with its elements and theoretical fundamentals additionally, theuse of power as an EU's foreign policy has been examined as a case study. In the second part, as the main idea of this study, examines the areas and amount of contributions that EU has provided to Afghanistan since 2001. In the third part, the obstacles and problems have been investigated that EU has faced in Afghanistan. these problems have been discussed regarding both EU and Afghanistan and as well as its neighbors.