Tersine lojistik servis sağlayıcısı seçiminde AHP yöntemi: Kahramanmaraş metal sanayi sektöründe bir uygulama
AHP metod in choosing logistics service providers in reverse flow: A case study in Kahramanmaraş metal industry
- Tez No: 355851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Tersine lojistik, Metal Sanayi, Alüminyum, AHP, Logistics, Reverse Logistics, Metal Industry, Aluminium, AHP
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tersine lojistik, işletmelerin faaliyetlerinin daha az maliyetle daha etkin bir şekilde yürütülmesi bakımından ve sosyal sorumluluk açısından önem taşımaktadır. Toplanan atıkların işletmeye doğru zamanda, doğru miktarda, doğru yerde ve minimum maliyetle ulaştırılması önem taşımaktadır. Bu faktörler gösteriyor ki tersine lojistik sistemlerde iyi bir planlama çok önemli bir çalışma alanı haline gelmektedir. Tersine akışın etkinliğini sağlamada işletmenin tersine lojistik servis sağlayıcısı seçiminin rolü büyüktür. İşletmelerin, bu faaliyetleri sürdürürken önem verdiği ve her birinin öneminin aynı olmadığı bir takım kriterleri vardır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda tersine akışta lojistik servis sağlayıcısı seçme kararı verilirken birçok değişkenle karşılaşılmaktadır. Karşılaşılan bu değişkenlerin birbirlerine göre göreceli önemlerinin incelenmesinde AHP yönteminin rolü büyüktür. Bu çalışmada, Kahramanmaraş'ta metal sanayi sektöründe alüminyum metali üzerine faaliyet gösteren bir firmanın, tersine akışta lojistik servis sağlayıcısı seçiminin söz konusu olduğu durumlar incelenerek problemin tanımı yapılmıştır. Bu problemin çözümü için çok kriterli karar verme tekniklerinden olan AHP yöntemi kullanılmış olup işletmeye en iyi seçimin yapılması için öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Reverse logistics is important, less costly, and more efficient in terms of execution of business activities and social responsibility. It is important to deliver the collected waste at minimal cost, at the right time, in the right amount and at the right place. These factors show that good planning in reverse logistics systems is becoming a very important field of study. The role of the reverse logistics service provider selection is necessary in ensuring the effectiveness of the reverse flow. Companies have a number of criteria which are important but each criteria is not equally important while maintaining their business activities. Given this situation, companies are faced with many variables while making decision of selecting logistics service providers in reverse flow. AHP method is important to examine the relative importance of encountered these variables. In this study, the defining the problem was made through analysing the situation of selecting reverse logistics service provider in a company located in Kahramanmaraş, engaged in the metal industrial sector. For the solution to this problem, the AHP method which is one of the multi-criteria decision-making techniques is used and recommendations was made to this company for making the best choice.