Gümrük vergisi oranlarının uluslararası pazarlamaya etkisi
The effect of custom duty rate to international marketing
- Tez No: 355862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: International Marketing, Customs Duty, Foreign Trade, Economic Integration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Günümüz işletmeleri gelişen teknolojik altyapı ile daha hızlı ve etkili bir biçimde dünya da gerçekleşen değişim ve gelişmelerden haberdar olmakta ve aynı hızda dünya Ticaretine entegre olabilmektedirler. Rekabetin yoğun yaşandığı uluslararası pazarlarda, işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için girilecek hedef pazarın tüketim alışkanlıklarının yanında, hedef ülkeye girmeden önce, hedef pazara ait ekonomik çevre faktörleri, teknolojik çevre faktörleri, sosyal ve kültürel çevre faktörleri ile politik ve yasal çevre faktörlerini dikkate alarak uluslararası pazarlama stratejisini oluşturmaları önem arz etmektedir. Uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren işletmelerin karşılaştıkları önemli sorunlardan biri hedef ülkenin uygulamış olduğu ithalat üzerinden alınan gümrük vergileridir. Dış ticaret üzerinden alınan vergilerin ülkeler arası anlaşmalara bağlı olarak farklılık göstermesi bazı ülkelere aynı pazarda rekabet avantajı kazandırırken bazılarına ise dezavantaj sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, ekonomik işbirliği içerisindeki ülkelerin birbirlerine uyguladıkları gümrük vergileri ile dış ticaret üzerinden alınan diğer vergilerin düşük olması yada tamamen kaldırılması, ihracat yapan ülkelere kuşkusuz ki önemli bir farkındalık bahşedecektir. Bu çalışma, gümrük vergilerinin uluslararası pazarlamaya olan etkisi ile ekonomik birleşmeler ile dış ticaret üzerinden alınan vergi ve kısıtların kaldırılmasının ikili ticaret hacimlerini ne derece etkilediğini inceleyen bir araştırmadır. Araştırma yöntemi literatür taraması şeklindedir. Anahtar Kelimeler; Uluslararası Pazarlama, Gümrük vergisi, Dış Ticaret, Ekonomik Birleşmeler
Özet (Çeviri)
Today's businesses, with improved technological infrastructure in the world, are more quickly and effectively aware of the change and development in the world and with the same speed can be integrated into the World Trade. In the intensely competitive international markets, it is important to formulate strategy by taking into account target market's consumption habits alongside the target market's economic environmental factors, technological factors, environmental factors, social and cultural factors and political and legal environment factors. One of the major problems which businesses operating face in international markets is customs duties that have applied on imports by the country of destination. The taxes on foreign trade agreements differ between the countries depending to some countries while gaining competitive advantage in the same market in other countries provides some of the disadvantages. When viewed from this perspective, for the countries in economic cooperation, lowering or complete removal of the customs duties levied on foreign trade will undoubtedly confers a significant difference. In this study, examines the effects of customs duties in economic integration with the international marketing and taxes on foreign trade the removal of constraints that affect to what extent the bilateral trade volume. The research methods is in the form of literature.