Kızkalesi'nin turizm destinasyonu olarak marka algısı
Brand concept of Kızkalesi as a destination of tourism
  1. Tez No: 355869
  2. Yazar: NAZLI ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kızkalesi, marka, destinasyon markası, Kızkalesi (Maiden's Castle), brand, destination brand
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bir şehrin“marka şehir”olabilmesi için cazibe merkezi haline getirilmesi gerekmektedir. Cazibe merkezi haline gelebilmesi için de doğal, tarihi, kültürel özelliklerin ön plana çıkarılması ve ulusal ve uluslararası alanda tanıtımının yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda Kızkalesi beldeye adını veren kalesi, denizi, kumu, iklimi, doğası, kiliseleri, sarnıçları, su kemerleri, kaya mezarları ve lahitleriyle Mersin ilinin önemli turistik mekanlarından birisi olmasına rağmen turizmde istenilen noktaya ulaşamamıştır. Bu tezin amacı Kızkalesi'ni ziyaret eden turistlerin Kızkalesi'ni destinasyon markası olarak nasıl algıladıklarını ve değerlendirdiklerini tespit etmektir. Bu temel amaç ışığında çalışmanın alt amaçları arasında; yerli turistlerin Kızkalesi'ni ziyaret etme nedenleri ve tekrar ziyaret etme konusundaki düşüncelerini belirlemek, bölgeyi ziyaret eden turistlerin aldıkları hizmetler konusundaki kalite algılarını ölçmek ve ziyaretçilerin Kızkalesi'ni ziyaretleri sırasında kendilerini güvende hissedip hissetmediklerini ortaya koymaktır. Bu araştırma 2013 yılının Temmuz-Ağustos ayında Kızkalesi'ni ziyaret eden ve kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 600 yerli turist üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Analizlerde bağımsız çift örneklem T- testi, Tek yönlü ANOVA testi ve faktör analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Kızkalesi'nin marka olduğunu düşünenlerin çoğunun erkek olup gelirlerinin 1001-2500TL arasında olduğu, gelenlerin yakın illerden olduğu, Kızkalesi'nde çarpık yapılaşma olduğu, Kızkalesi'nin temiz olmadığı, alt-üst yapı sorunlarının olduğu, özellikle kadınlar için güvenli tatil beldesi olmadığı ve hizmet kalitesinde ciddi sıkıntılar olduğu tespit edilmiştir ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A city has to be an attraction center to become a brand city. To become an attraction center a city's natural, historical, cultural features should be emphasized and advertised on a national and an international scale. In this regard, although the town Kızkalesi( Corycus) is the most important touristic destination of Mersin with its namesake Maiden's Castle, sea, sand, climate, nature, churches, cisterns, aqueducts, rock tombs and sarcophaguses, it is not at the desired point in terms of tourism development. The basic aim of this study is to determine how domestic tourists, visiting Kızkalesi, perceive and evaluate Kızkalesi as a destination brand. other aims of this study are; to determine reasons of visiting Kızkalesi and their attitudes about revisiting of domestic tourists, to measure perception of service quality of the domestic tourists visiting the region and to reveal that domestic tourists can feel safe during their stay at Kızkalesi. This study has been carried out between first of July and thirty first of Augusts 2013. A questionnaire has been implemented on 600 domestic tourists selected by convenience sampling method who visited Kızkalesi. Gathered data have been analyzed on computer based statistical tests such as; Independent bilateral sample T-Test, unilateral ANOVA tests and factor analysis. At the end of the study; it has been determined that most of those who consider Kızkalesi as brand are male, and their salaries vary between 1001TL and 2500 TL per month, and they come from neighboring cities, and there is unplanned urbanization in Kızkalesi, and it is not clean, it has got infrastructure and superstructure problems, and it isn't a safe holiday destination especially for women, and there is serious problems about service quality. Some certain recommendations have been developed to solve or deal with them.