Effect of calcium chloride addition on the properties of comments
Kalsium klorur katkısının çimento özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 35591
  2. Yazar: OĞUZ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum klorur, çimento pastası, çimento harcı, priz süreleri, hidratasyon ısısı, genleşme, dayanım özelikleri
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ KALSİYUM KLORÜR KATKISININ ÇİMENTO ÖZELİKLERİNE ETKİLERİ SA?LAM, Oğuz YUksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. ERDO?AN Ocak, 1994, 101 Sayfa Bu araştırmada herbiri aynı portland çimentosu klinkeri kullanılarak yapılmış ve hemen hemen aynı inceliğe sahip dört tip çimento kullanılmıştır. Yüzde 0, 8.43, 25 ve 30 oranlarında ve aynı tip doğal puzolan katkısı içeren bu çimentoların herbiri ytizde 0, 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 kalsiyum klortlr katkısı ile birlikte kabaca ögütülmüştür. Böylece 4x5=20 tip derişik çimento elde edilmiştir. Bu çalışmada kalsiyum klorür katkısının, yukarıda bahsedilen çimentoların priz sürelerine, hidratasyon ısılarına, genleşmelerine ve dayanım özeliklerine etkileri deneysel olarak araştırılmıştır.Deney sonuçları göstermiştir ki, çimentolarda kalsiyum klorurün katkı olarak kullanılması göreceli olarak erken yaslarda daha yüksek dayanıma ve ileri yaslarda daha düşük dayanıma yol açmaktadır; kalsiyum klorur katkısı çimentoların genleşmelerinde önemli bir değişikliğe yol açmamakta, fakat priz surelerini bir miktar kısaltmaktadır. Yüzde 0.5 kalsiyum klorur katkısı diğer oranlarla karşılaştırıldığında en uygun sonucu verir gibi görünmekle birlikte, kalsiyum klorur katkısı miktarlarıyla çimentoların özelikleri arasında tutarlı bir ilişki kurulamamıştır. Tutarsız deney sonuçları, kalsiyum klorur ve çimentonun karıştırılmasında kullanılan metodun, Uniform karışımı sağlamak için yeterli olmadığına işaret edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CALCIUM CHLORIDE ADDITION ON THE PROPERTIES OF CEMENTS SA?LAM, Oguz M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Turhan Y. ERDO?AN January, 1994, 101 Pages Four types of cements, each having the same type of clinker and approximately same fineness, were used in this investigation. These cements had 0, 8.43, 25 and 30 percent same type of natural pozzolan inclusions. Each cement was briefly ground with 0, 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 percent of calcium chloride additions. Thus, 4x5=20 types of different cements were obtained. In this study the effects of calcium chloride addition on the setting times, heat of hydration, soundness and strength properties of portland cement and portland-pozzolan cements has been experimentally investigated. xxiTest results showed that, the use of calcium chloride additions in cement lead to relatively higher early strengths and lower final strengths; calcium chloride addition does not produce a significant change in the soundness of cement but it shortens the setting times to a certain extend. No consistent relationship could he established between the amount of calcium chloride addition and the cement characteristics, although 0.5 % of calcium chloride addition seemed to give the most appropriate results as compared to other amounts of additions. The inconsistent results may indicate that the method of inclusion of the calcium chloride addition to the cements was not sufficient to produce a satisfactory uniform distribution. Key words : Calcium chloride, cement paste, mortar, setting times, heat of hydration, soundness, strength properties. Science Code: 624.03.01 IV