Optical properties of the light horvesting complex of green plants: A dimeric excition model
Yeşil bitkilerin ışık derleyici kompleksinin optik özellikleri: İkili excition modeli
  1. Tez No: 35592
  2. Yazar: SEPİDEH AKBARIFARD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET GÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotosentez, Işık Derleyici Kompleks (LHC), CPII, Optik Soğurma, CD (Circular Dichroism), Exciton, Enerji Transferi, Photosynthesis, Light Harvesting Complex (LHC), CPU, Optical Absorption, Circular Dichroism, Excitons, Energy Transfer
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YEŞİL BİTKİLERİN IŞIK DERLEYİCİ KOMPLEKSİNİN OPTİK ÖZELLİKLERİ: İKİLİ EXCITON MODELİ AKBARIFARD, Sepideh Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Demet GÜLEN Haziran, 1994, 50 sayfa Bu çalışmada, bir klorofil a/b-protein kompleksinin (yeşil bitkilerin Işık Derleyici Kompleksi) optik özellikleri belirli bir“exciton”teorisi çerçevesinde incelendi. Bu teori, aralarında elektronik etkileşim bulunan bir molekül grubunun elektronik uyarılmış durumlarını, grubu oluşturan her bir molekülün uyarılmış durumlarının lineer kombinasyonları olarak ele almaktadır. Sistemin optik özellikleri, bir klorofil-b çift molekülünün Oy, By ve Bx enerji bandları arasındaki dipol-dipol etkileşimleri nokta dipol bazında modellendi. Sistemin bazı spektral özellikleri klorofil-b çift molekülünün geometrisinin fonksiyonu olarak hesaplandı ve deneysel verilerle tutarlı bulunan çift yapılan ayrıntılardı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTICAL PROPERTIES OF THE LIGHT HARVESTING COMPLEX OF GREEN PLANTS: A DIMERIC EXCITON MODEL AKBARIFARD, Sepideh M.S. in Physics Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Demet GÜLEN June 1994, 50 pages In this thesis, the optical properties of the Light Harvesting Complex (LHC) of green plants, containing a number of Chlorophylla (Chla) and Chlb molecules embedded in a protein matrix, are examined with the aid of exciton theory. In this theory, the electronically excited states of an aggregate of molecules are approximated by linear combinations of the wave functions of the singlet excited states of the noninteracting monomers in the aggregate. The interactions between the three excited states (Qyj By and Bx) of a Chlb dimer are considered in the point dipole approximation. Some spectroscopic properties of the six absorption bands are calculated as a function of the geometry of dimer. The structures for dimers for which most of the calculated spectroscopic properties are consistent with experimental observations are isolated.