Türkiye'de yabancı sermayeli bankların gelişimi ve yabancı sermayeli altı bankanın özsermayeye serbest nakit akımları yöntemi ile değerlemesi
- Tez No: 355958
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Yabancı Sermayeli Bankalar, Değerleme, Özsermayeye Serbest Nakit Akımlar, Turkish Banking Sector, Foreign-Owned Banks, Valuation, Free Cash Flows to the Equity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Gelişmiş ülkelerde, bankacılık sektöründe pazarın doyuma ulaşması ile bankaların pazar paylarını büyütmelerinin ve karlılıklarını arttırmalarının güçleşmesi, önce kendi ülkelerinde banka birleşmelerine ardından da başka pazarlara yönlenmelerine neden olmuştur. Doğu Avrupa'da rejim değişiklikleri bu yönelimi hızlandırmıştır ve yabancı sermayeli bankaların kültürel ve ticari bağlarının bulunduğu Uzak Doğu Asya ve Latin Amerika ülkelerinin pazarlarına girişleri ile devam etmiştir. Türkiye'de 1980'den sonra başlayan liberalleşme bankacılık sektörüne girişleri kolaylaştırmıştır. 5 Nisan 1994 krizinin ardından gelen 1997 Asya ve 1999 Rusya krizleri bankacılık sektörüne yönelik yeniden yapılandırma programı ve 2005 yılında yürürlüğe giren yeni Bankacılık Kanunu ile Türk Bankacılığı güçlenmiştir. Banka karlılığının yüksek olması ve göreceli olarak bankaların ucuz olması yabancı sermayeli bankaları Türkiye'ye çekmiş, 2000 ile 2013 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren 18 bankanın hisselerinin bir kısmı ya da tamamı bu bankalar tarafından satın alınmıştır. Bütün ticari sektörlerde faaliyet gösteren firmaların en önemli amacı sonsuza kadar hayatta kalmak ve değerlerini arttırmaktır. Bankacılık sektörü için de bu durum geçerlidir ve değerleme kavramı bu açıdan önem kazanmaktadır. Bu tez çalışması ile Türkiye'de, 2000 ile 2007 yılları arasında yabancı sermayeli bankalara satışı gerçekleşmiş altı bankanın, özsermayeye serbest nakit akımlar (Free Cash Flows to the Equity / FCFE) yöntemi ile değerlemesi yapılmıştır. 2014 ile 2023 yılları arası bu bankaların olası değerleri hakkında bir projeksiyon sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In developed countries, the market has reached its saturation in the banking sector with banks to increase their market share and profitability of magnification becomes difficult, first in their own country and then other markets to bank mergers has led orientations. Regime changes in Eastern Europe has accelerated this tendency and foreign-owned banks where cultural and commercial ties with the Far East and the Latin American country has continued with market access. Beginning after 1980 in Turkey liberalization has facilitated the entry into the banking sector. 1997 Asian and 1999 Russian crisis which came after the 5th of April 1994 crisis, has affected the economy of Turkey. Fallowing the crisis of liquidity in November 2000 and crisis of currency in February 2001, aimed to the banking sector restructuring program and the new banking law was enacted in 2005, has strengthened the Turkish Banking. Last of the high Bank profitability and relatively banks to be cheap, foreign-owned banks in Turkey suffered in 2000 and 2013 of operating in Turkey 18 of the bank's shares a portion or all of this by the banks has been bought. All of the companies operating in the commercial sector, the most important goal is to increase forever survive and increase their value. This is true also for the banking sector and the valuation concept is gaining importance in this respect. This thesis in Turkey between 2000 and 2007 among foreign banks to be sold six bank's equity free cash flows (Free Cash Flows to the Equity / FCFE) method to the valuation is made. Between 2014 and 2023 about the possible values of these banks have provided a projection