Electrophonetic variation in the honeybee populations in Bala, Ankara
Bala, Ankara balarısı populasyonlarının elektrofonetik varyasyonu
- Tez No: 35597
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Balanlan, Genetik varyasyon, Nişasta-jel elektroforezi, Uzamsal otokorrelasyon, temel öğeler analizi, enzim polimorfızmi, Honey bees, Genetic variation, Starch-gel electrophoresis, Spatial Autocorrelation analysis, Principle component analysis, Enzyme polymorphism Science
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz BALA, ANKARA BALARISI POPULASYONLARININ ELEKTROFORETİK VARYASYONU KANDEMİR, İrfan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Aykut KENCE Ocak, 1994, 70 sayfa Anadolu balansı, geliştirme çalışmaları için çok önemli genetik kaynaklardan birisidir. Bununla birlikte Anadolu'da bulunan balarılarının genetik çeşitliliği üzerine bu güne kadar çok fazla bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada Bala, Ankara bölgesindeki balarlarının genetik çeşitliliği belirlenmeye çalışıldı. Bala yöresinde 43 arıcıdan örnekler toplandı ve altı değişik enzim sistemi çalışılarak allozimleri belirlendi. Bu enzimlerden dört tanesinin (Pgm, Est, Mdh ve Hk) polimorfık olduğu bulundu. Diğer iki sistem (Pgi ve Me) ise hiç bir varyasyon göstermedi. Heterozigotluk 0.033 ve polimorfık lokus 0.248 olarak hesaplandı. Çalışılan enzimler arasında, Pgm lokaliteler içinde ve localiteler arasında en yüksek varyasyonu gösterdi. Pgm için en yaygın alel frekansı ise 0.757 ile 0.986 arasında değişmektedir. Hk ise ikinci değişken enzimdir ve frekansı 0.786 ile 0.991 arasında değişmektedir. Malat dehidrogenaz gen frekansı ise 0.82 1 ile 0.988 arasındadır. En düşük varyasyon Est'da tespit edildi, gen frekansı 0.921 ile 0.988 arasında bulundu.Mdh ve Hk gen frekansları Avrupa ve Afrika arılarının arasında bulundu. Bu arıların Afrika'dan Avrupa'ya Anadolu üzerinden yayıldığını gösterebilir. Gen frekanslan uzamsal otokorelasyon analizine tabi tutuldular. Sadece Hk-1 ve Est-2 alelleri anlamlı bir korelasyon gösterdi. Bu da yakın lokaliteler arası az miktarda gen akımı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROPHORETIC VARIATION IN THE HONEYBEE POPULATIONS (Apis mellifera L.) IN BALA, ANKARA KANDEMİR, İrfan M.S. in BIOLOGY Supervisor: Prof. Dr. Aykut KENCE January, 1 994, 70 pages Anatolian honey bee is an important genetic resource for improvement studies. Yet there is very little work done on the genetic diversity of honey bee in Anatolia. In this study we tried to determine genetic diversity of honey bee {Apis mellifera L.) populations in Bala, Ankara. In Bala, 43 apiaries were sampled and six different enzyme systems were assayed for their allozymes. Four of them (Pgm, Est, Mdh and Hk) were found as polymorphic. Other enzyme systems (Pgi and Me) did not show any genetic variation. Overall heterozygosity level for Bala was 0.033 and the proportion of polymorphic loci was 0.248. Among the studied enzymes, Pgm shows the highest variation within and among localities. The most comman allele frequency for Pgm ranges between 0.757 and 0.986. Hk is the second variable enzym'e varying between 0.786 and 0.991. The gene frequency for Mdh ranges between 0.821 and 0.988. Est shows the lowest variation, gene frequency is varying between 0.921 and 0.988. mMdh and Hk gene frequencies were found between the frequencies of European and African honey bees. This may indicate that honey bees might have spread to Europe through Anatolia from Africa. Gene frequencies were subjected to spatial autocorrelation analysis, only Hk-1 and Est-2 alleles showed significant autocorrelation. Indicating that there is small amount of gene flow between neigbouring localities.