Sulfade resistance of motors containing silica fuma
Silis dumanı katılmış harçların sülfat direnci
  1. Tez No: 35612
  2. Yazar: FARUK TUNCER DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YENİOBALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mukavemet, korozyon, dayanıklılık, ağırlık değişimi, magnezyum sülfat, harç (malzeme), porlland çimentosu, silis dumanı, sodyum sülfat, sülfat direnci, Strength, corrosion, durability, mass change, magnesium sulfate, mortar (material), portland cement, silica fume, sodium sulfate, sulfate resistance
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz SİLİS DUMANI KATILMIŞ HARÇLARIN SÜLFAT DİRENCİ DİLEK, Faruk Tuncer Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabiîim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Asım YE?İNOBALI Eylül, 1994, 141 sayfa. FeSi ve SiFeCr fırınlarından elde edilen silis dumanı içeren harçların sülfat direnci ASTM C452 ve ASTM C1012 deney yöntemleri ile değerîenoiriîraiftir. Kübik ve prizmatik harç numuneler, yoğun sodyum ve magnezyum sülfat eriyikleri içerisinde bir yılı aşkın «üre bekletilmişler ve suda bekletilen numunelere göre göreceli yıpranmaları görsel dayanıklılık endeksi, ağırlık değişimleri ve basınç ve eğilme dayanımı ölçümleri ile izlenmiştir. Tegt programında harç numunelerin hazırlanmasında, standard kum ile birlikte İki normal, iki puzolan katkılı ve bir sülfatlara dayanıklı çimento kullanılmıştır. Silis dumanı çimentonun hacimce yüzde 0, 10, 20 oranlarında yer değiştirmiştir. Bir grup içerisinde karışım «uyu miktarı sabit tutulmuş ve benzer harç kıvamı sağlamak için süperakışkanlaş tıncı katkı kullanılmıştır. Sonuçlara göre, her iki ASTM deneyinde silis dumanı katkısı harç çubuklarının 65. haftaya kadar olan boy uzamalarım azaltmıştır. Yoğun sodyum ve magnezyum sülfat içerisinde bekletilen kübik ve prizmatik harç numunelerin yıpranmalarını değerlendirmek için kullanılan değişik ölçüm teknikleri, silis dumanı katkısının harçların sodyum sülfat direncine faydalı, magnezyum sülfat direncine zararlı olduğunu göstermektedir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SULFATE RESISTANCE OF MORTARS CONTAINING SILICA FUME DİLEK, Faruk Tuncer M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Asım YE?İNOBALI September, 1994, 141 pages. Sulfate resistance of mortars containing two types of silica fame from FeSi and SiFeCr furnace has been evaluated using ASTM C452 and ASTM CI 01 2 test procedures. Cubic and prismatic mortar specimens were stored in concentrated sodium and magnesium sulfate solutions more than one year and their relative deterioration with respect to specimens stored in water were determined through visual observations, mass change, compressive and flexural strength measurements. In the test program two normal, two pozzoîan modified and one sulfate resisting port'and cement were used together with standard sand in preparing the mortar specimens. Silica fume was replaced 0,10, 20 percent by volume of cement. Mixing water content was kept constant within a group and a superplasticizing admixture was used to maintain comparable mortar flows. According to the results, silica fume addition reduced the mortar har expansions through the age of 65 weeks in both ASTM tests. Different measurement techniques used to evaluate the deterioration of cubic and prismatic specimens stored in concentrated sulfate solutions indicated that the addition of silica fume has beneficial to the sodium sulfate resistance and detrimental to the magnesium sulfate resistance of the mortars.