Stochastic model for montly streamflows of Çoruh River at gouging station 2323
Çoruh Nehri üzerinde 2323 no'lu itasyonun aylık akımlarının stokastik modellenmesi
  1. Tez No: 35613
  2. Yazar: GÜLNUR USUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik Veri Serisi Türetme, Zaman Serileri Analizi, Box-Jenkins Metodu, Periyodik Olmayan Stokastik Model, Generation of Synthetic Data Series, Time Series Analysis, Box-Jenkins Methodology, Non-periodic Stochastic Model
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz ÇORUH NEHRİ ÜZERİNDE 2323 NO'LU İSTASYONUN AYLIK AKIMLARININ STOKASTİK MODELLENMESİ USUL, Gülnur Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilım Dalı Tea Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Nuri MERZİ Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Nurünnisa USUL Eylül, 1994, 82 Sayfa. Bu çalışmanın amacı Çoruh nehrinin 2323 numaralı istasyonunda aylık akımlar için bir stokastik modelin saptanmasıdır. Çalışmalar EIE'den (Elektrik İşleri Etüd İdaresi) alman akım verilerine dayanılarak yapılmıştır. Model kurulmasında Box-Jenkins metodu kullanılmıştır. Çalışmaların sonunda otoregressive parametresi ^-Q.12 ve hareketli ortalama parametresi 9=0.14 olan ARMA(1,1) modeli denenen modeller arasında en uygun model olarak seçilmiştir. Artıkların stokastik bağımlığlnm olup olmadığı Porte-Manteau ve Akaike Testi gibi çeşitli yöntemlerle tahkik edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC MODEL FOR MONTHLY STREAMFLOWS OF CORUH RIVER AT GAUGING STATION 2323 USUL, Gülnur.M. S. in Civil Engineering Supervisor: Asat.Prof.Dr. Nuri MERZİ Co- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa USUL September, 1994, 82 pages. The purpose of this study is to build a stochastic model for monthly streamflows of Çoruh River at gauging station 2323. All the studies are made based on the streamflow data recorded by EIE (Electrical Power Resources Survey and Development Administration). Box-Jenkins method was used to build this model. At the end of the studies ARMA(1,1) model with autoregressive parameter $=0.72 and moving average parameter 0=0.14 was selected among different alternatives. Whiteness of the residuals was tested by different tests such as Porte-Manteau and Akaike Test.