Energy andexergy balance for Turkiye in 1991
Türkiyenin enerji ve enerji dengesi
  1. Tez No: 35611
  2. Yazar: ATNAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Exergy, Energy, Availability
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
öz TÜRKİYE'NİN ENERJİ ve EKSERJİ DENGESİ ÜNAL,Atnan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arif İleri Eylül, 1994, 131 sayf insanoğlunun karşılaştığı en önemli iki problem, enerji kaynaklarının artan azlığı ve çevresel faktörlerdeki kötüye gidiştir. Bu problemler, büyük ölçüde, modern toplumların enerji kullanılımından kaynaklanmakta ve enerjinin miktarının fazla kullanılması yerine, işleme gerekli olan kalitede kullanılmasının farkında olan enerji politikalarının uygulanmasıyla çözülebilecek durumdadır. Sorumlu enerji politikaları, talep tarafının homojen olmadığını kabul etmeli ve böylece gerçek enerji probleminin son kullanımdaki heterojen enerji ihtiyacının, termodinamik açıdan en az uygun olan enerji ile karşılanmasından kaynaklandığını kabullenmelidir. Ekserji kavramı ve ekserji yöntemiyle analizin tüm ülke için genelleştirilmesi, geleneksel enerji yaklaşımlarında eksik olan yeni bir boyutu ekler ve böylece enerji planlaması ve tassarrufu için çalışıldığında, kullanılan teknikleri tamamlar. Bu çalışma, enerji problemine ekserji kavramım esas alarak yaklaşmayı ve bunu bir ülkeye uygulamayı amaç edinmiştir. Bunu yapmak için, bir model oluşturulmuş ve bu model uygulanabilirliği ve politik etkileri test edilerek gerçekverilerle Türkiye'ye uygulanmıştır. 1991 yılı verileriyle ekseni methodunun Türkiye'ye uygulanmasıyla, toplam enerji ve ekserji verimleri, sırasıyla, yüzde 45.3 ve 23.7 olarak hesaplanmıştır. Bu değerleri hesaplamak için Türkiye; (1) elektirik üretimi, (2) ulaştırma, (3) sanayi ve (4) evler, ticarethanaler, halk hizmetleri ve taran sektörleri diye gruplandınlmıştır. Bu gruplarda verim değeri uygulanan yaklaşıma göre çok değişiklik göstermektedir. Enerji yaklaşımında verim değerleri, sırasıyla, ulaştırma için yüzde 10, elektrik üretimi için yüzde 33.8, evler, ticarethaneler, halk hizmetleri ve tarım için yüzde SS ve sanayi için yüzde 63.2 olarak hesaplanmıştır. Buna karşılık ekserji yaklaşımıyla verim değerleri, ulaştırma için yüzde 10, evler, ticarethaneler, halk hizmetleri ve tarım için yüzde 10.9, sanayi için yüzde 28.3, ve de elektrik üretimi için ise yüzde 33.7 olarak hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler Ekserji, enerji, kullanılabilir enerji, termoekonomik iyileştirme. Bilim dalı sayısal kodu: 625.05.02
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY AND EXERGY BALANCE FOR TÜRKİYE IN 1991 UNAL, Atnan M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Arif ILERI August, 1994, 131 pages. Two of the most pressing problems facing humanity are increasing scarcity of energy resources and the sinister reality of the environmental factor. These problems derive, to a great extent, from the energy intensive character of modern societies and can be by-passed, by and large, through the definition of energy policies that recognize that energy should be used at the quality level required by the process rather than energy of high quality. Responsible energy policies must acknowledge that the demand side is non-homogeneous and that the real energy problem is one of meeting heterogeneous end-use needs with the minimum amount of appropriate energy. The concept of exergy and the generalization of the exergy method of analysis to an entire country seems to add a dimension of quality that is missed in traditional energy approaches and thus complement conventional techniques adopted in national energy planning for dealing with the energy question. This research is aimed at approaching the energy problem by centering on the concept of exergy and its application at a country. To do that, a model is built and mapplied to Türkiye using actual data to test the applicability and policy implications of this new approach. By the implication of the exergy analyses for Türkiye in 1991; total energy and exergy usage efficiencies were calculated as 45.3 percent and 23.7 percent respectively. To calculate these efficiency values, Türkiye was subgrouped as (l)utility (2)transportation (3) industrial (4) household, commercial, public and agricultural sectors. In these groups the efficiency values altered considerably according to the approach. The efficiency values for the energy approach were calculated as, in order, 10 percent for transportation, 33.8 percent for utility, 55 percent for household, commercial, public and agricultural and 63.2 percent for industrial sectors. While, the exergy approach displays completely different efficiency values, again in order, as 10 percent for transportation, 10.9 percent for household, commercial, public and agricultural, 28.3 percent for industrial and 33.7 percent for utility sectors were calculated.