A Decision support system for the evaluation of the effects of the incentives on the exports of tekstile and apparel sectors
Tekstil ve hazır giyim sektöründeki teşviklerin ihracata etkilerini değerlendiren bir karar destek istemi
- Tez No: 35616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemleri, Sistem Dinamiği Yaklaşımı, Delfi Metodu, Tekstil ve Hazırgiyim Sektörü, Decision Support Systems, System Dynamics Approach, Delphi Method, Textile and Apparel Sectors
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ez TEKSTİL VE HAZIRGİYİM SEKTÖRÜNDEKİ TEŞVİKLERİN İHRACATA ETKİLERİNİ DE?ERLENDİREN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ KONUK, Emel Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol SAYIN Eylül, 1994, 123 sayfa Bu çalışmada, karar destek sistemleri araştırılmıştır. Karar destek sistemlerinin tanımları, elemanları, özellikleri, yararları, teknolojileri ve geliştirme yöntemleri tartışılmıştır. Sistem dinamiği yaklaşımı da ayrıcı tartışılmıştır. Ayrıca tekstil ve hazırgiyim sektörünün Türkiye ve Avrupa Birliğindeki durumu ve teşvik politikaları tartışılmıştır. Bu teorik çerçeve içinde, sistem dinamiği yaklaşımı kullanılarak teşviklerin tekstil ve hazırgiyim sektöründeki ihracata etkilerini değerlendirmekle görevli karar vericiler için bir karar destek sistemi tasarlanmıştır. Bilgisayar modelinde kullanılan veriler delfi metoduyla elde edilmiştir. PowerSim uygulaması kullanılmış ve IBM uyumlu bilgisayar ortamında çalışılmıştır. Bu tezin çerçevesinde, sadece temel altı teşvik ve bunların vkombinasyonları ele alınmış ve sadece sekiz teşvik politikasının cevapları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR THE EVALUATION OF THE EFFECTS OF THE INCENTIVES ON THE EXPORTS OF TEXTILE AND APPAREL SECTORS KONUK, Emel M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol SAYIN September 1994, 123 pages. In this study, decision support system (DSS) is investigated. Definitions, components, characteristics, benefits, technologies, and development approaches of DSS are discussed. System Dynamics Approach is investigated as a DSS tool. The situation of the textile and apparel sectors in Türkiye and EU, possible incentive policies are also discussed. Within this theoretical framework, a decision support system is designed using system dynamics approach for the use of decision makers in charge of evaluating the effects of the incentives on the exports in the Turkish Textile and Apparel Sectors. Data required for the computer model are gathered using the Delphi Method. The software PowerSim is used in an IBM compatible PC environment. Within the scope of this thesis only six of the basic incentivesand their combinations are considered and the results of eight of the incentive policies are presented.