Approaches for discrete alternative multiple criteria decision making for monotonic utility functions
Monoton fayda fonksiyonlu, çok amaçlı, ayrık seçenekli karar problemleri için yaklaşımlar
- Tez No: 35617
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, fayda fonksiyonu, Multiple criteria decision making, utility function
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz MONOTON FAYDA FONKSİYONLU, ÇOK AMAÇLI, AYRIK SEÇENEKLİ KARAR PROBLEMLERİ ÎÇİN YAKLAŞIMLAR TEHNELDERE, Muhteşem Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yönetidsi: Prof. Dr. Murat KÖKSALAN Ağustos 1994, 169 Sayfa Bu çalışmada monoton, çok amaçlı bir fayda fonksiyonu olan bir karar verici için sonlu sayıda bir ayrık seçenek kümesinden en iyi seçeneği bulma problemi üzerinde çalışılmıştır. Benzer alternatiflerin kümelendiği ve gerçek alternatiflerle kümedeki ideal noktanın karşılaştırıldığı bir etkileşimli yaklaşım geliştirilmiştir. Gerçek seçeneklerin tercih edildiği küme ideal noktaları, kümedeki seçeneklerle birlikte problemden çıkarılmaktedır. Bunun yanısıra, kümelerin ideal noktaları yerine psüdo küme ideal noktalarının kullanıldığı bir sezgisel algoritma geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPROACHES FOR DISCRETE ALTERNATIVE MULTIPLE CRITERIA DECISION MAKING FOR MONOTONIC UTILITY FUNCTIONS TEHNELDERE, Muhteşem M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat KÖKSALAN August 1994, 169 pages. In this study, the problem of choosing the best alternative among a finite set of discrete alternatives for a decision maker (DM) who has a monotonic utility function of multiple criteria is considered. An interactive approach is developed where similar alternatives are grouped in clusters and the DM compares real alternatives with the ideal points of the clusters. The ideal points of the clusters that are inferior to some real alternatives are eliminated from further consideration as well as the alternatives in those clusters. A heuristic algorithm that uses pseudo cluster ideals instead of cluster ideals is developed as a variation to the approach.