A Study on optimal policy surfaces; Continuous review inventory models
Optimal kural yüzeyleri üzerine bir çalışma; Sürekli gözden geçirmeli envanter modelleri
- Tez No: 35615
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kural Yüzeyleri, Sürekli Gözden Geçirmeli (Q, r) Politikaları, Servis Seviyeleri, Çok Ürünlü Kısıtlı Envanter Modelleri, Policy Surfaces, Continuous Review (Q, r) Policies, Service Levels, Multi- item Constrained Inventory Models
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
öz OPTIMAL KURAL YÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: SÜREKLİ GÖZDEN GEÇİRMELİ ENVANTER MODELLERİ MUŞTU, Ahmet Tayfun Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim ERKİP Eylül, 1994, 167 sayfa. Envanter sistemlerinde, karar aşamasında gözönüne alınması gereken etkenler müşteri servis seviyesi, kurma sayısı ve envanter yatırımıdır. Karar vericinin bu etkenler arasındaki ödünlemeleri bilmesi gereklidir. Pratikteki bir diğer önemli nokta da birim yokluk maliyeti, kurma maliyeti ve envanter taşıma maliyet hızının belirlenmesidir. Bu çalışmanın amaçlan, kısıt altında modeller kurarak bilinmeyen maliyetlerin belirlenmesi problemini ortadan kaldırmak ve karar vericinin optimal kural yüzeyleri aracılığıyla ödünlemeleri görmesine yardım etmektir. Çalışma, çok ürünlü, olasılıksal talep dağılım fonksiyonlu, sürekli gözden geçirmeli (Q,r) tipi politikaların benimsendiği ortamlar için yapılmıştır. Beş değişik servis ölçütü kullanarak, bir veya iki kısıtlı çeşitli modeller kurulmuştur. Öngörülen metodlar bilgisayarda uygulamaya geçirilmiş, ve ima edilen maliyetleri ve optimal kural yüzeylerini veren kullanımı kolay programlar hazırlanmıştır. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON OPTIMAL POLICY SURFACES: CONTINUOUS REVIEW INVENTORY MODELS MUŞTU, Ahmet Tayfun M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim ERKİP September, 1994, 167 pages. In an inventory system, factors that should be considered simultaneously in the decision process are customer service level, number of setups and inventory investment. It is essential that the decision-maker know the trade-offs among those factors. Another crucial point in practice is determining unit shortage cost, setup cost and inventory carrying cost rate. Goals of this study are to overcome the problem of determining the unknown costs by considering constrained inventory models and to help the decision-maker see the trade-offs by policy surfaces. The study is carried out for multi-item, stochastic lead time demand, continuous review inventory systems with (Q,r) policy. Several models with one or two constraints are constructed for five different service measures. Proposed methods are implemented on the computer and user-friendly programs are prepared to get implied costs and optimal policy surfaces.