A Visual interactive approach for solving the discrete alternative multiple criteria decision making problem
Ayrık seçenekli çok amaçlı karar problemine görsel etkileşimli bir yaklaşım
- Tez No: 35479
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multi-criteria, Interactive, Computer Graphics, Monotone Utility
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz AYRIK SEÇENEKLİ ÇOK AMAÇLI KARAR PROBLEMİNE GÖRSEL ETKİLEŞİMLİ BİR YAKLAŞIM RİZİ,OyaPola Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Köksalan Aralık, 1994, 79 sayfa Bu çalışmada, deterministle, ayrık seçenekli, çok amaçlı karar alma probleminin çözümü için görsel etkileşimli bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşımda kriter uzayı eşit büyüklükte kesişmeyen bölümlere (hücrelere) ayrılarak her bölüm için genel monoton fayda fonksiyonu varsayımı altında ideal bir nokta tanımlanır. İdeal noktaların ve bilinen en iyi gerçek seçeneğin kriter değerleri ekranda sayısal olarak ve değişik renklerdeki yatay barlar şeklinde temsil edilir. Karar verici kriter değerleri bilinen en iyi seçenekten daha kötü olan bir ideal nokta bulmak amacıyla ideal noktalar arasında dolaşır ve hücrelerin yapısını değiştirir. Daha kötü bir ideal nokta bulunduğunda, ideal noktanın temsil ettiği hücrenin içindeki seçenekler kendisiyle beraber elenerek seçenek sayısı azaltılır. Bu hücre yapılandırma işleminin yanı sıra, karar verici istediği zaman gerçek seçenekler arasında ikili karşılaştırma da yapabilir. Algoritma tek bir seçenek kaldığında kalan seçeneği en çok tercih edilen seçenek olarak sunar. Tez çalışması içersinde, bu görsel etkileşimli yaklaşım VISDAP adı altoda bir bilgisayar programı olarak da geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A VISUAL INTERACTIVE APPROACH FOR SOLVING THE DISCRETE ALTERNATIVE MULTIPLE CRITERIA DECISION MAKING PROBLEM RİZİ,OyaPola M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Köksalan December, 1994, 79 pages This study presents a visual interactive approach for solving the deterministic discrete alternative multiple criteria decision making problem. In this approach, the criteria space is initially divided into equal sized nonintersecting partitions (cells) and each partition is represented by a partition ideal under the assumption of a general monotone utility function. The criterion values of the partition ideals and those of a real alternative, referred to as the incumbent, are represented both numerically and as horizontal bar graphs in different colours on the screen. The decision maker moves among the partition ideals and manipulates the sizes of the cells with the intention of finding a partition ideal less preferred than the incumbent solution. Once an inferior partition ideal is found, it can be eliminated together with the alternatives in that partition. Besides the cell manipulation option, the decision maker may also make pairwise comparisons between real alternatives whenever he/she wishes. The algorithm terminates when a single alternative is left. The approach is implemented on a personal computer under the name VISDAP in(Visual Interactive Search for Discrete Alternative Problem) as an easy-to-use and efficient tool.