A forgotten borderland: The upper tigris between Septimius Severus and Anastasius I
Unutulmuş sınır: Septimius Severus ile Anastasius I arasında Yukarı Dicle
- Tez No: 356187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JULIAN BENNETT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: The southeastern Anatolia, the Upper Tigris Basin, Septimius Severus, Anastasius I, Ilısu dam project, borderland, the Tigris, Roman military and diplomatic strategy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Roma merkezlerinin arkeolojik ve tarihsel gelişimi genellikle çağdaş bilim dünyası tarafından göz ardı edilen bir konu olmuştur. Bu tezle bilim dünyasındaki bu temel boşluğu doldurmaya katkıda bulunacağımı umuyorum. Bu tez genel olarak, imparator Septimius Severus' tan Anastasius I dönemine kadarki süreçte Yukarı Dicle Havzası'nın bilinen tarihi geçmişini ve yakın dönemde kazandığı arkeolojik kimliğini incelemektedir. Bölgenin tarihsel coğrafyası için ana kaynakların ve ikincil yazınların detaylı analizlerine ve son dönemde çoğunlukla Ilısu baraj projesi kapsamında yürütülen yüzey araştırmaları ve kurtarma kazılarından elde edilen verilere dayanmaktadır. Böylece, Romalıların Dicle'yi bir doğu sınırı olarak nasıl değerlendirdiklerine dair düşünce yapısına ve yararlanılabilir bilimsel verilere ışık tutmakta ve bu yolla da Yukarı Dicle ve beraberindeki sınır bölgesinde mevcut olan Roma askeri ve diplomatik stratejisinin karakter ve yapısını daha iyi anlamamızı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The archaeology and history of the Roman centres in the southeastern Anatolia has been a subject that has been generally neglected by modern scholarship. In this thesis I hope to help fill this major gap in scholarship. In general, the thesis critically examines the known history and recent archaeological identity of the Upper Tigris Basin from the reign of the emperor Septimius Severus to that of Anastasius I. It is based on a detailed analysis of the primary and secondary sources for the historical geography of the region and the results of surveys and salvage excavations that have mostly been obtained in connection with the Ilısu dam project. As such, it sheds light on current thinking and the available evidence on how the Romans considered and viewed the Tigris as an eastern borderland and in this way achieves a better understanding of the character and the nature of Roman military and diplomatic strategy on the Upper Tigris and the concomitant border region.