Jihad in a context of shifting alliances and enmities: A study on the relations of the early Artukids and Crusaders as reflected in contemporary Muslim and Christian historiography, 1098-1124
Değişken ittifaklar ve düşmanlıklar ortamında cihad: Dönemin Müslüman ve Hristiyan tarihyazımına aksettiği şekliyle ilk Artuklular ve Haçlılar arasındaki ilişkiler, 1098-1124
  1. Tez No: 356194
  2. Yazar: SELİM TEZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAUL LATIMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Artuklular, Haçlılar, Haçlı Devletleri, cihad, Ortaçağ tarihyazımı, Mardin, Halep, Artukids, Crusaders, Crusader States, jihad, medieval historiography, Mardin, Aleppo
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 743
Özet
Bu tez, ilk Artuklular'ın Haçlılar ile ilişkilerinin bir incelemesi niteliğini taşımakta ve bu ilişkilerin Ortadoğu'daki Haçlı varlığına karşı İslam dünyasının gösterdiği tepki çerçevesine nasıl yerleştirilebileceği konusuna ışık tutmayı hedeflemektedir. Bir yandan, İlgazi gibi emirlerin bir nevi diplomatik satranç oyunu oynadıklarını ve varlıkları ve menfaatlerini korumak için dinine bakmaksızın kim lazımsa onunla ittifak kurduklarını ortaya koymaktadır. Diğer yandan ise Artuklular'ın bu tamamen pratik ve stratejik amaçlar doğrultusunda Haçlılar'la çatıştıkları zaman bunu yine de cihad olarak görmüş olabileceklerini savunmaktadır. On ikinci yüzyılın başlarındaki cihad kavramını tarihselleştirme hedefini gütmekte, cihadın ilk Artuklular ve çağdaşları diğer emirler için ne anlama gelmiş olabileceğini araştırmakta ve de bunu Nureddin Mahmud ve Salahaddin Eyyubi gibi sonraki liderlerin yaklaşımıyla karşılaştırmaktadır. Nihayet, Artuklular'ın Haçlılar ile komşuluklarının, onlarla kendi adlarına girdikleri çatışma ve ittifakların kendilerine ne gibi avantaj ve dezavantajları getirdiği konusuna eğilmektedir. Tüm çalışma boyunca izlenen metot, salt muhtelif kaynaklardan toplanan tekil bulguların karşılaştırılmasından ziyade birbiriyle alakalı kaynak metinlerin yakından okumalarının karşılaştırması ve incelenen metnin çıktığı kaynağın, hatta kaynaklar grubunun bakış ve duruş noktasının bu esnada her daim hesaba katılmasıdır. Olayların gidişatının yaklaşık bir yeniden kurgusu da bu yakından okuma ve karşılaştırma sürecini takiben ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study of the relations of the early Artukids with the Crusaders, with the aim of seeing how they fit into the general context of the reaction of the Muslim world to the Frankish presence in the Middle East. On the one hand, it reveals that emirs like Ilghazi played a kind of diplomatic chess game and allied with whoever was necessary to preserve their possessions and interests, without regard for their religion. On the other hand, it argues that the Artukids may stil have seen their warfare as jihad whenever they happened to clash with the Franks for these strictly practical and strategic aims. It aims to historicise the jihad concept within the early twelfth century, inquiring what jihad might have meant for the early Artukids and other contemporary emirs, and compare this with the approach of later leaders like Nur al-Din and Saladin. Finally, the study examines what advantages and disadvantages were brought to the Artukids by their contiguity with the Franks, by their conflicts with them on their own behalf as well as by their collaborations. The method followed throughout is to compare the close-readings of related pieces of source text, rather than solely individual pieces of evidence, and in doing so always to consider the standpoint of the source or even the group of sources from which the examined text issues. An approximate reconstruction of the course of events is then allowed to emerge from such a procedure of close-reading and comparison.