Ottoman war on the Danube: State, subject, and soldier (1853-1856)
Tuna'da Osmanlı harbi:Devlet, tebaa ve asker (1853-1856)
- Tez No: 356199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KIRIMLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tuna Cephesi, Kırım Harbi, Osmanlı Ordusu, Rus Ordusu, Osmanlı Toplumu, Savaş Esiri, Askeri İstihbarat, Danubian Front, Crimean War, Ottoman Army, Russian Army, Ottoman Society, Prisoners of War, Military Intelligence
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
Bu çalışma, Kırım Harbi'nin Tuna Cephesi'ni incelemektedir. Bu cephe Bulgaristan, Dobruca ve Memleketeyn'deki askeri harekâtı içine almaktadır. Rusya ve Osmanlı Devletlerinin Balkanlardaki askeri harekâtının mukayesesi,“1853-1856 Osmanlı-Rus Harbi”ni Avrupa merkezli Kırım Harbi literatüründen daha farklı bir şekilde tartışmaya imkân tanımaktadır. Bu çalışma savaşı, sadece devletler arası politikanın bir sonucu olarak incelememekte, cephedeki bireyi (muharip ve sivil) tartışmaktadır. Bu tezde, muharebelerle birlikte lojistik, istihbarat ve savaş esirleri de ele alınmış; böylelikle Tuna Cephesi geniş bir perspektiften tahlil edilmeye çalışılmıştır.Tuna Cephesi üç ana bölümde incelenmiştir:“cephe öncesi”,“cephe”ve“cephe gerisi”. Savaşa geçmeden önce Kırım Harbi tarihyazımı ve savaş öncesi diplomasi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the Danubian front of the Crimean War, which includes the military activities in the Ottoman Bulgaria, Dobruja and the Principalities. A comparison between Russian and Ottoman military activities in the Balkan theater helps to explain the“Ottoman and Russian War of 1853-1856”separate from the existing Eurocentric literature. This study not only explains the war as a product of interstate politics but also concentrates on the individual participants, both combatants and civilians. Logistics, intelligence activities, and prisoners of war will be focused on in addition to the battles to discuss the Danubian front from a broader perspective. There are three main chapters discussing the Danubian front of the Crimean War:“before the front”,“at the front”and“behind the front”. However, before explaining the battles in particular and the Danubian front in general, the legacy of the Crimean War historiography is reviewed and pre-war diplomacy is re-examined.