Religious affiliation and indirect third-party conflict intervention: A hypothesis from the Lebanese civil war
Dini mensubiyet ve dolaylı üçüncü taraf çatışma müdahalesi: Lübnan iç savaşı'na dair bir hipotez
- Tez No: 356200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZGÜR ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çatı%ma, Üçüncü Taraf Müdahalesi, Dolaylı Müdahalesi, Dini Kimlik, Dini Mensubiyet, Lübnan, Lübnan !ç Sava%ı, Orta Do"u, Conflict, Third-Party Intervention, Indirect Intervention, Religious Identity, Religious Affiliation, Lebanon, Lebanese Civil War, Middle East
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Etnik ve dini tanımlanmış gruplar çatışmalara sıkça katılırlar. Böyle çatışmalar, çoğunlukla bir etno-dini grubun diğeri üstünde desteklendiği üçüncü taraf müdahalesi türlerinin ilgisini çeker. Kullanılan müdahale araçları çoğunlukla doğrudan askeri müdahaleki araçlardan farklıdır. Bu çalışma ilk olarak literatürün iki alanında iki farklı temayı vurgular. (1) Siyasette dinin rolü üzerine çalışmalar, genellikle dini mensubiyet olarak anlaşılan dini gruplaşma türlerini kapsar. (2) Çatışma müdahalesi literatürü, doğrudan askeri müdahalenin dışında, müdahalenin birçok türünü içerir; fakat, böyle türleri kapsayan bir değişkenin detaylı açıklaması yeterli değildir. Tanımı literatürden kavramsallaştırılan dolaylı müdahale değişkeni bu tezin ilk katkısıdır. Bu tez aynı zamanda gözönünde bulundurmaktadır ki çatışmalarda dinen tanımlanmış üçüncü tarafların 'kardeşlere' dolaylı yardım edişi günümüz uluslararası siyasetinde ortaya çıkmasına rağmen, bu ikisi arasındaki nedensel bir ilişki daha önce ifade edilmiş ama daha araştırılmalıdır. Lübnan İç Savaşı sırasında Maruni Arap toplulukların partilerine ve silahlı güçlerine Batılı desteğin verilmesi olayında dini mensubiyet ve dolaylı müdahalenin ele alındığı hipotez-üreten vaka analizi yaparak, bu tez dini mensubiyetin dolaylı müdahaleye neden olduğunu hipotezleştirir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çatışma müdahalesi süreçlerine özel bir vurguyla, üretilen bu hipotez gelecekte belli bir zamanda böyle olayların büyük datasetlerini ve çoklu değişkenlerini içeren çalışmalarda desteklenebilir.
Özet (Çeviri)
Ethnically and religiously-identified groups are frequently involved in conflict. Such conflicts attract forms of third-party intervention which often favor one ethno-religious group over another by means other than direct military intervention on the part of the affiliated third-party government. This study first highlights two themes in two areas of literature: Studies of the role of religion in politics discuss types of religious grouping, understood generally as 'religious affiliation', while conflict intervention literature suggests several forms of intervention apart from direct military intervention but lacks a detailed description of a variable encompassing all such forms. This variable is termed 'indirect intervention', the definition of which, synthesized from the literature, is this thesis' first contribution. This thesis also considers that, though contemporary international politics features religiously-affiliated third-parties indirectly aiding 'brethren' in conflict, a causal relationship between the two has previously only been postulated and should be explored. By carrying out a hypothesis-generating case study of religious affiliation and indirect intervention in the case of the Western support of the Maronite Arab community's parties and militias during the Lebanese Civil War, it is hypothesized that religious affiliation causes indirect intervention. It is anticipated that the generated hypothesis will be confirmed by future large-N studies of all such cases during a span of time, with a specific emphasis on the dynamics of conflict intervention in the Middle East and North Africa.