Is a loan tax optimal in thepresence of leaning against the loan wind policy?
Kredi rüzgarlarına karşı duruş politikası varlığında kredi vergisi ideal midir?
  1. Tez No: 356201
  2. Yazar: ŞİVA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFET S. GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finanal ˙Istikrar, Makro-ihtiyari politikalar, Taylor Faizkuralı, Optimal Para Politikası, Kredi Vergisi, Kredi B¨uy¨umesi, Financial Stability, Macroprudential Policy, Taylor-Type InterestRate Rule, Optimal Monetary Policy, Loan Tax, Credit Boom
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tez çalışması, finansal istikrar ve fiyat istikrarını birlikte sağlayabilmek amacıyla, optimal bir para politikası ve makro-ihtiyari politika birleşime ulaşmayı amaçlamaktadır. Daha spesifik olarak, bu çalışma, para politikası yetkililerinin kredi büyümesini göz önünde tuttuğu bir durumda, ilave bir makro-ihtiyari politika aracı olarak kredi vergisinin refahı arttırıp arttırmayacağını araştırmaktadır. Bu amaçla, sermaye ve banka içeren basit bir Yeni Keynezyen Model oluşturulmuştur. Modelde, para politikası yetkilileri, kredi büyümesini içeren bir kayıp fonksiyonun minimizasyonu yoluyla, bir çeşit Taylor nominal faiz kuralını oluşturmaktadır. Bu gelistirilmis Taylor kural ile kredi büyümesine faiz kuralyla müdehale etmek, kredi rüzgarlarna karsşı duruş politikası olarak da adlandrılmaktadr. Daha sonra, gelir,enflasyon ve kredi büyümesine göre değişen bir vergi kuralının da politika setine eklenmesi ve kayıp fonksiyonundaki değerlerinin karşılaştırılması yoluyla, refah artışı sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to gure out an optimal combination of monetary policy tools and macroprudential tools in order to maintain both nancial stability andprice stability. In particular, given that monetary policy authority alreadyconsiders loan growth in its objective function, it asks whether an additional macroprudential tool, a loan tax, is welfare-improving. For this purpose, it constructs a simple New Keynesian Model with capital and banking sector. By incorporating loan growth in a loss function, monetary policy authority chooses the optimum weights and derives a Taylor-type interest rate rule, which could be also called as leaning against the credit winds. Then, it adds an endogenous tax rule and compares the minimum mean values of loss function. The result of simulations suggest that a tax rule that responses to deviations from steady state value of growth, inflation and loan growth leads lower loss values, thus, the inclusion of tax in the policy rule set is welfareimproving.