An empirical study on fair trade: How effective is it on export values?
Empirik bir çalışma: Adil ticaret ihracat değerleri üzerinde ne kadar etkili?
  1. Tez No: 356202
  2. Yazar: ELİF KUYUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİTNAT BANU PAKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: International Trade, Development Economics, Fair Trade, Developing Countries, Latin America, Middle Income Countries, Absorptive Capacity, Uluslararası Ticaret, Gelişme Ekonomisi, Adil Ticaret, Gelişmekte Olan Ülkeler, Latin Amerika, Orta Gelir Grubu Ülkeler, Özümseme Kapasitesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
This thesis analyzes an ambitious attempt in the history of trade, Fair Trade --an initiative that aims at benefiting producers from developing countries through setting minimum prices, paying producer premiums, allowing them to enter developed markets, and taking measures for improving productivity. Although Fair Trade is of increasing importance in both practical and academic areas, the current study is the first one that formally studies its effects. This thesis studies empirically, using a unique dataset; whether participation in Fair Trade helps countries increase their agricultural export values and quantities. The empirical results show that the effect exists only in some cases: participation in Fair Trade can be associated with an increase in the agricultural exports of middle-income and Latin American countries, but not of other participating countries. Such a differential effect might be attributed to Latin American countries? importance in Fair Trade products, Fair Trade products? importance to Latin American countries? exports and differences in countries? absorptive capacities.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada, gelişmekte olan ülkelerdeki tarım üreticilerini taban fiyat koymak ve üretici primi ödemek gibi araçlarla iyileştirmeyi ve ürünlerini gelişmiş ülke pazarlarına sokmayı amaçlayan bir girişim ve uluslararası ticaret tarihinde kararlı bir deneme olan Adil Ticaret incelenmektedir. Adil Ticaret hem pratik hem de akademik alanlar için artan bir önem sağlamasına rağmen, bu tez onun etkilerini resmen inceleyen ilk çalışmalardan biri olarak görülmektedir. Bu çalışmada özgün bir veri seti kullanılarak, ampirik yöntemlerle Adil Ticaret?e katılımla ülkelerin yıllık tarımsal ihracat değer ve miktarlarının nasıl değiştiği incelemektedir. Bu anlamda olumlu bir etki beklenmiş olmasına rağmen, ampirik sonuçlar bu etkinin sadece bazı durumlarda ortaya çıktığını tespit etmiştir: Adil Ticaret katılımı orta gelir grubu ülkelerde ve Latin Amerika ülkelerinde bir ihracat artışıyla ilişkilendirilebilmektedir. Latin Amerika ülkelerinin Adil Ticaret?e verdiği önem, Adil Ticaret ürünlerinde dünyada önemli üreticiler ve ihracatçılar olmaları ve dolayısıyla Adil Ticaret?in bu ülkeler için daha fazla önem teşkil etmesi bu şekilde farklılaşan bir etkinin oluşmasını açıklayabilmektedir. Ayrıca bu sonuçların ülkelerin massetme kapasitelerindeki değişikliklerle ilişkilendirilebileceği düşünülmektedir.