Art in the middle school mathematics classroom: A case study exploring its effect on motivation
Ortaokul matematik dersinde sanat: Motivasyona etkisinin incelenmesi konusunda durum çalışması
- Tez No: 356206
- Danışmanlar: PROF. DR. MARGARET K.SANDS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sanatla ilintili matematik, hoşlanma, öz-yeterlilik, akademik gayret, art-based mathematics, enjoyment, self-efficacy, academic effor
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı sanatla ilintili matematiksel etkinliklerin özel bir okuldaki 7. sınıf öğrencilerinin matematiğe karşı motivasyonlarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışmada anket, mülakat ve odak grup çalışması kullanılmıştır. Etkinlikler haftada bir saat olarak, 6 hafta sürmüştür. Anketle öğrencilerin etkinliklerden önce ve sonraki matematikten hoşlanma düzeyleri, öz-yeterlik dereceleri va akademik gayret düzeyleri ölçülmüştür. Odak grup tartışmaları yoluyla da veri toplanmış, odak grup tartışmaları ve anket verileri yardımıyla mülakat yapılıp öğrenciler belirlenmiştir. Sonuçlar ektinliklerden dolayı araştırılan üç boyutla ilgili (matematikten hoşlanma, öz-yeterlilik ve akademik gayret) öğrencilerde anlamlı bir değişme olmadığını göstermiştir. Ancak odak grup tartışmaları ve mülakatlar bazı öğrencilerin etkinliklerden olumlu olarak etkilendiğini ve matematiğin doğası hakkında daha kapsayıcı bir anlayış geliştirdiklerini göstermiştir. Analitik eğilimli öğrencilerin etkinliklerden olumsuz, sanat ve estetik eğilimli öğrencilerin ise etkinliklerden olumlu etkilendiğini ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this mixed methods study was to explore and understand how the use of art-based mathematical activities affected motivation of grade 7 mathematics students in Turkey. Activities were used in one lesson a week for six weeks. Pre- and post-surveys measured students? enjoyment, self-efficacy, and academic effort. Data were collected during the intervention period through focus group discussions. The discussions and survey results highlighted the key informants for interviewing. The statistical analysis indicates that using such activities in the classroom gives rise to no significant change, positive or negative, on the three constraints: enjoyment, self-efficacy and academic effort. However, group discussions and interviews of the key informants suggest that some students were affected by the intervention. Students with analytical aptitudes experienced a decrease in motivation; those who liked art were inspired and motivated. Integration of mathematics and art allowed students to view mathematics from a wider perspective than before the intervention.